//
//
//
Ο Τηλέγραφος και...η Βασίλισσα
Έκθεμα - Ο τηλέγραφος και η βασίλισσα

Ο Τηλέγραφος και…η Βασίλισσα

Οι τηλεπικοινωνίες στην Ελλάδα ξεκίνησαν με περιπετειώδη τρόπο

Όπως γνωρίζουμε από τα ιστορικά βιβλία ο τηλέγραφος ήρθε στην Ελλάδα το 1859 με την πόντιση των πρώτων υποβρύχιων καλωδίων που ένωσαν τον Πειραιά με την Ερμούπολη της Σύρου, το μεγαλύτερο λιμάνι της Ανατολικής Μεσογείου εκείνη την εποχή. Ωστόσο η ιστορική έρευνα του Μουσείου Τηλεπικοινωνιών ομίλου ΟΤΕ ανακάλυψε μία άγνωστη έως τώρα πηγή για την ιστορία του τηλέγραφου στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τη βιογραφία του Σάμιουελ Μορς, ένας Αμερικανός επιχειρηματίας, ο Τσάμπερλεϊν είχε πραγματοποιήσει στην Αθήνα, τον Ιανουάριο του 1839, μία επίσημη επίδειξη της νέας εφεύρεσης, παρουσία του βασιλιά Όθωνα, της βασίλισσας Αμαλίας και επιφανών Αθηναίων. Ο τηλέγραφος προκάλεσε μεγάλο θαυμασμό στο κοινό, ωστόσο δεν στάθηκε εφικτό να κλειστεί κάποια εμπορική συμφωνία. Ο ηλεκτρικός τηλέγραφος ήταν στα πρώτα βήματά του και δεν είχε καθιερωθεί ως διεθνές τηλεπικοινωνιακό μέσο (σε Γαλλία, Μεγάλη Βρετανία και Γερμανία χρησιμοποιούνταν διαφορετικά συστήματα), ενώ ο ηλεκτρισμός δεν είχε φτάσει ακόμη στην Ελλάδα.

«Σε αυτήν τη φτωχή χώρα μπορείς να κερδίσεις μόνο φήμη», έγραφε ο Τσάμπερλεϊν στον φίλο του Σάμιουελ Μορς το 1839. Και συμπλήρωνε στην επιστολή του «Η μικρή και χαριτωμένη βασίλισσα ενθουσιάστηκε με τον τηλέγραφο. [Κατά τη διάρκεια της επίδειξης] το νήμα που συγκρατούσε το βαρίδιο έσπασε και παραλίγο να πέσει στα δάχτυλα των ποδιών της Υψηλοτάτης. Ευτυχώς αστόχησε και έτσι γλυτώσαμε τη φυλακή».

Πηγή: Samuel Ireneus Prime, The Life of Samuel Morse, Inventor of the Electro-Magnetic Recording Telegraph, New York 1875, σ. 411.

Περισσότερα ΜΤ Stories

Ιστορία μιας φράσης

Οπτική Ίνα / Μια αναπάντεχη ιστορία!

Τα χριστουγεννιάτικα τηλεγραφήματα του ΟΤΕ

Τα video games και η ιστορία τους

Από την καραντίνα του 1918 στο lock down του 2020

Οι τηλεπικοινωνίες στη λογοτεχνία (Μέρος I)

Οι Τηλεπικοινωνίες στη Λογοτεχνία (Μέρος ΙΙ)

Οι επικοινωνίες στην επανάσταση του 1821

Play Video
Μετάβαση στο περιεχόμενο