Επιστήμη

Η κατηγορία Επιστήμη αποτελείται από 132 φωτογραφίες. Τα χρονικά όρια είναι 1952-1988, ωστόσο οι περισσότερες φωτογραφίες ανήκουν στις δεκαετίες του 1950-1970, τα χρόνια δηλαδή που ξεκινάει και κορυφώνεται η κούρσα για την κατάκτηση του διαστήματος μεταξύ των υπερδυνάμεων της εποχής του Ψυχρού πολέμου. Όπως είναι εύλογο επομένως υπάρχουν αρκετές φωτογραφίες στη σειρά που απεικονίζουν δορυφόρους (με πρώτο τον Σπούτνικ), εκτοξεύσεις πυραύλων, αστροναύτες, Αμερικανούς και Σοβιετικούς, και εν τέλει την ίδια τη Σελήνη. Ξεχωρίζουν οι φωτογραφίες που έστειλε το σοβιετικό διαστημόπλοιο Λούνα 9 από τη Σελήνη στη Γη το 1966. Οι φωτογραφίες αυτές στάλθηκαν με το σύστημα της τηλεφωτογραφίας και δημοσιεύτηκαν την επόμενη μέρα στα πρωτοσέλιδα των μοσχοβίτικων και δυτικών εφημερίδων. Από την εγχώρια επικαιρότητα ξεχωρίζουν οι φωτογραφίες από το ιατρικό ρεπορτάζ, όπως μεταμοσχεύσεις, εγχειρήσεις, και κυρίως η πρώτη γέννηση παιδιού με εξωσωματική γονιμοποίηση.

Gallery

Δείτε φωτογραφίες από το αρχείο μας.

Play Video
 

20/1/1982. Γέννηση του πρώτου παιδιού στην Ελλάδα με εξωσωματική γονιμοποίηση. Ο Βρετανός γυναικολόγος δρ. Πάτρικ Σέπτοου εισήγαγε τη μέθοδο της εξωσωματικής γονιμοποίησης στην Ελλάδα (φωτ. Ντίμης Αργυρόπουλος).

12/2/1962. Ο Γιούρι Γκαγκάριν, ο πρώτος άνθρωπος που ταξίδεψε στο διάστημα, σε επίσκεψή του στην Αθήνα. (φωτ. Αφοί Φλώρου-Νικόλαος Λεων. Φλώρος)

Μετάβαση στο περιεχόμενο