Πολιτική

Όπως ήταν αναμενόμενο η κατηγορία της Πολιτικής είναι από τις πιο σημαντικές από άποψη όγκου (αποτελείται από 4.432 φωτογραφίες) και θεματικής ποικιλομορφίας. Είναι διαιρεμένη σε δύο υποκατηγορίες (Ελλάδα και Διεθνή) που με τη σειρά τους έχουν χωρισθεί περαιτέρω σε 14 μικρότερες ενότητες. Τα κριτήρια για αυτόν τον διαχωρισμό είναι χρονολογικά και θεματικά. Όσον αφορά την Ελλάδα ακολουθήθηκε η καθιερωμένη διαίρεση της νεότερης ελληνικής ιστορίας (Μεταπολεμική περίοδος, Δικτατορία, Μεταπολίτευση), ενώ προστέθηκαν και τρεις ενότητες που είχαν μεγάλη κάλυψη από το φωτορεπορτάζ (εργατικό-φοιτητικό κίνημα, αντιδικτατορικός αγώνας, τρομοκρατία). Στην υποκατηγορία Διεθνή επιλέξαμε να χωρίσουμε το υλικό με βάση τα γεωγραφικά και θεματικά κριτήρια που συναντάμε στην ειδησεογραφία (Αμερική, Αφρική, Μέση Ανατολή κτλ.). Είναι ευνόητο ότι κάποιες τηλεφωτογραφίες πληρούν τα κριτήρια για να ενταχθούν σε περισσότερες από μία κατηγορίες ή υποενότητες, όπως είναι π.χ. αυτές που σχετίζονται με τον πόλεμο στο Βιετνάμ (μπορούν να ανήκουν στις υποσειρές Ασία, Ψυχρός Πόλεμος ή στην κατηγορία Στρατός). Σε τέτοιες περιπτώσεις δόθηκε βαρύτητα στο περιεχόμενο της φωτογραφίας και στην πρόθεση του φωτογράφου (απεικόνιση της έντασης και φρίκης του πολέμου ή έμφαση στις πολιτικές εξελίξεις).

Καθώς η έννοια της ιστορίας είναι ακόμη και σήμερα στενά συνυφασμένη με την πολιτική εξέλιξη μιας χώρας, μπορούμε να ισχυριστούμε ότι η συγκεκριμένη θεματική ενότητα περισσότερο από κάθε άλλη εντάσσεται στην κατηγορία φωτογραφία-ντοκουμέντο, με την έννοια ότι οι φωτογραφίες αυτές καταγράφουν την ιστορία και ταυτόχρονα αποτελούν οι ίδιες αναπαραστάσεις των γεγονότων. Η αξία τους επομένως είναι διπλή, ως πηγές και ταυτόχρονα κατασκευαστές της ιστορίας. Γι’ αυτό τον λόγο εξάλλου οι πολιτικές φωτογραφίες έχουν σταθερά τη μεγαλύτερη διάδοση και κυκλοφορία στην φωτοειδησεογραφία. Δεν απεικονίζουν μόνο την πολιτική ζωή, αλλά παράλληλα τη διαμορφώνουν. Στις εμπνευσμένες στιγμές των φωτογράφων αυτή η απεικόνιση απηχεί το βαθύτερο πνεύμα και την αλήθεια μιας ιστορικής στιγμής, ενώ στις χειρότερες περιπτώσεις επιτελούν απλώς το έργο της προπαγάνδας.

Gallery

Δείτε φωτογραφίες από το αρχείο μας.

Play Video
 

3/9/1970. Φωτογραφία διαβατηρίου της Ιταλίδας γιατρού Ελένα-Μαρία Ατζελόνι. Στις 2 Σεπτεμβρίου 1970 ο Κύπριος Γεώργιος Τσικουρής και η Έλενα-Μαρία Αντζελόνι, μέλη της οργάνωσης «Άρης Βελουχιώτης» που συμπορεύονταν με το Πανελλήνιο Αντιδικτατορικό Μέτωπο του Μιλάνου, επιχείρησαν να τοποθετήσουν βόμβα στο κτίριο της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα. Εκπυρσοκρότησε, όμως, πρόωρα ο ωρολογιακός εκρηκτικός μηχανισμός με αποτέλεσμα να χάσουν και οι δύο τις ζωές τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι ανιψιός της Αντζελόνι ήταν ο Κάρλος Τζουλιάνι που δολοφονήθηκε από αστυνομικό το καλοκαίρι του 2001 στις διαδηλώσεις στη Γένοβα.

21/8/1973. Αποφυλάκιση των πολιτικών κρατουμένων. Αποφυλάκιση του καθηγητή Σάκη Καράγιωργα. (φωτ. Ντίμης Αργυρόπουλος).

15/11/1973. Η εξέγερση του Πολυτεχνείου (φωτ. Ντίμης Αργυρόπουλος).

23/7/1974. Με την είδηση ότι ορίζεται πολιτική κυβέρνηση, ότι πέφτει το δικτατορικό καθεστώς και ότι επιστρέφει από το Παρίσι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, πλήθος κόσμου βγήκε στους δρόμους, όπως εδώ στο Πολυτεχνείο, πανηγυρίζοντας και κρατώντας ελληνικές σημαίες (φωτ. Αφοί Φλώρου, Φωτορεπορτάζ Αθηναϊκού Τύπου).

29/7/1974. Η Αμαλία Φλέμινγκ από το λεωφορείο χαιρετά τους συγκεντρωμένους για να την υποδεχθούν κατά την επιστροφή της στο αεροδρόμιο του Ελληνικού. (φωτ. Ντίμης Αργυρόπουλος).

16/8/1974. Άφιξη του Ανδρέα Παπανδρέου στην Αθήνα (φωτ. Ντίμης Αργυρόπουλος).

28/10/1974. Προεκλογική συγκέντρωση του ΠΑΣΟΚ στο Ρέθυμνο (φωτ. Ντίμης Αργυρόπουλος).

9/12/1974. Πλήθος κόσμου με πλακάτ στην οδό Σταδίου, στο ύψος της πλατείας Κλαυθμώνος, πανηγυρίζουν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος υπέρ της Αβασίλευτης Δημοκρατίας. (φωτ. Ντίμης Αργυρόπουλος).

10/11/1981. Κατάληψη κτιρίου στην οδό Βαλτετσίου στα Εξάρχεια από αναρχικούς. Στο κάτω παράθυρο διακρίνεται ο Νικόλας Άσιμος και στο πάνω ο Παύλος Σιδηρόπουλος (φωτ. Γρηγόρης Ξανθός, Φωτοειδησεογραφικόν Πρακτορείον Μεγέθυνση).

22/11/1981. Άποψη του κοινοβουλίου. Βουλευτές παρακολουθούν τον Ανδρέα Παπανδρέου στο βήμα (φωτ. Ντίμης Αργυρόπουλος).

12/1/1982. Εκδήλωση συμπαράστασης στον πολωνικό λαό. Όρθιοι από αριστερά ο Πολωνός Σεβερίν Μπλουμστάιν, ο δημοσιογράφος Μιχάλης Ράπτης ("Πάμπλο") και ο εκπρόσωπος της γαλλικής επιτροπής αλληλεγγύης στον πολωνικό λαό (φωτ. Αφοί Φλώρου, Φωτορεπορτάζ Αθηναϊκού Τύπου).

21/09/1982. Πορεία διαμαρτυρίας στην ισραηλινή πρεσβεία για τον θάνατο αμάχων Παλαιστινίων (φωτ. Γρηγόρης Ξανθός, Φωτοειδησεογραφικόν Πρακτορείον Μεγέθυνση).

21/09/1982. Τρία παιδιά στην πορεία διαμαρτυρίας προς την ισραηλινή πρεσβεία για τον θάνατο αμάχων Παλαιστινίων (φωτ. Γρηγόρης Ξανθός, Φωτοειδησεογραφικόν Πρακτορείον Μεγέθυνση).

13/12/1982. Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Χαρίλαος Φλωράκης υποδέχεται στο αεροδρόμιο του Ελληνικού τη σοβιετική αντιπροσωπεία που έρχεται για το 11ο Συνέδριο του ΚΚΕ στην Αθήνα (φωτ. Γρηγόρης Ξανθός, Φωτοειδησεογραφικόν Πρακτορείον Μεγέθυνση).

29/05/1983. Ο Κ. Μητσοτάκης, ο Α. Αμπατιέλος και ο Γ. Αρσένης στο τηλεοπτικό στούντιο της ΕΡΤ1. Πρόκειται για την πρώτη "ζωντανή" πολιτική μονομαχία στην ιστορία της ελληνικής τηλεόρασης. Η συζήτηση αφορούσε το νόμο για τις κοινωνικοποιήσεις (φωτ. Γρηγόρης Ξανθός, Φωτοειδησεογραφικόν Πρακτορείον Μεγέθυνση).

09/05/1985. Νεαροί στήνουν οδοφράγματα και ανάβουν φωτιές κατά τα επεισόδια στο Χημείο του Πανεπιστημίου Αθηνών (φωτ. Αφοί Φλώρου, Φωτορεπορτάζ Αθηναϊκού Τύπου).

21/06/1985. Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Μιτερράν, ο πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου, ο Προέδρος της Δημοκρατίας Χρήστος Σαρτζετάκης και η υπουργός Πολιτισμού Μελίνα Μερκούρη στην Ακρόπολη, στην τελετή ανακήρυξης της Αθήνας ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης (φωτ. Αφοί Φλώρου, Φωτορεπορτάζ Αθηναϊκού Τύπου).

06/08/1986. Ανθρώπινη αλυσίδα σχηματίζεται από παιδιά στον Παρθενώνα στο πλαίσιο των εκδηλώσεων κατά των πυρηνικών όπλων από την "Έκκληση της Ακρόπολης για την ειρήνη, τη ζωή και τον πολιτισμό" (φωτ. Αφοί Φλώρου, Φωτορεπορτάζ Αθηναϊκού Τύπου).

15/11/1973. Η εξέγερση του Πολυτεχνείου (φωτ. Ντίμης Αργυρόπουλος).

23/5/1982. Επίσημη επίσκεψη του γάλλου πρωθυπουργού στην Ελλάδα. Διακρίνονται από αριστερά ο Γάλλος πρωθυπουργός Πιέρ Μωρουά, ο Έλληνας πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου και η υπουργός Πολιτισμού Μελίνα Μερκούρη (φωτ. Ντίμης Αργυρόπουλος).

1/2/1983. Επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Καραμανλή, στην Καλαμάτα (φωτ. Ντίμης Αργυρόπουλος).

26/3/1950. Στιγμιότυπο από την παρέλαση που έγινε στους δρόμους της Νέας Υόρκης με αφορμή την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου. Κατά τη διάρκεια της παρέλασης υπήρξαν εκδηλώσεις εναντίον της μεταφοράς παιδιών από τον Δημοκρατικό Στρατό στις Σοσιαλιστικές Δημοκρατίες. Στη φωτογραφία διακρίνεται έφηβος με εθνική ενδυμασία να κρατά πλακάτ που γράφει στα αγγλικά: "Απαιτούμε την επιστροφή των 28.000 παιδιών μας" (η φωτογραφία δημοσιεύθηκε στην εφημ. Ακρόπολη).

31/05/1988. Προετοιμασία για την αίτηση υποψηφιότητας της Ελλάδας για τους Ολυμπιακούς του 1996Ο δήμαρχος Αθηναίων Μιλτιάδης Έβερτ και η υπουργός Πολιτισμού Μελίνα Μερκούρη δίνουν συνέντευξη μετά τη συνάντησή τους με τον πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου στο Καστρί (φωτ. Αφοί Φλώρου, Φωτορεπορτάζ Αθηναϊκού Τύπου).

27/7/1974. Αθήνα. Διαδήλωση ενάντια στην τουρκική κατοχή της Κύπρου (φωτ. Ντίμης Αργυρόπουλος)

6/8/1974 . Ο ειδικός απεσταλμένος του Χένρυ Κίσινγκερ Άρθουρ Χάρτμαν γίνεται δεκτός από τον πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή. (φωτ. Ντίμης Αργυρόπουλος)

16/8/1974. Πλήθη κόσμου επευφημούν τον Ανδρέα Παπανδρέου με σημαίες, πανό και συνθήματα, αναμένοντάς τον στο αεροδρόμιο του Ελληνικού. (φωτ. Ντίμης Αργυρόπουλος)

15/9/1974. Μνημόσυνο στον τάφο του αγωνιστή της δημοκρατίας και ενός από τα πρώτα θύματα της δικτατορίας Νικηφόρου Μανδηλαρά. Λόγο εκφωνεί ο Ευάγγελος Γιαννόπουλος (φωτ. Ντίμης Αργυρόπουλος)

16/11/1977. Ο Ανδρέας Παπανδρέου, πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, σε προεκλογική ομιλία του. (φωτ. Ντίμης Αργυρόπουλος)

14/2/1978. Ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλή συζητά με τον πρόεδρο της Κύπρου Σπύρο Κυπριανού μετά την άφιξή του στην Αθήνα για πενθήμερη επίσκεψη. (φωτ. Ντίμης Αργυρόπουλος)

17/11/1980. Επεισόδια κατά τον εορτασμό της επετείου του Πολυτεχνείου (φωτ. Αφοί Φλώρου-Νικόλαος Λεων. Φλώρος)

17/11/1980. Η πορεία για τον εορτασμό της επετείου του Πολυτεχνείου. (φωτ. Αφοί Φλώρου-Νικόλαος Λεων. Φλώρος)

Φωτογραφία από το τελευταίο ταξίδι της Ίντιρα Γκάντι στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο του 1983. Δημοσιεύεται στον ελληνικό τύπο στις 1/11/1984 (όπως αναγράφεται στην τηλεφωτογραφία) με αφορμή τον θάνατό της στις 31 Οκτωβρίου 1984 (φωτ. Αφοί Φλώρου-Νικόλαος Λεων. Φλώρος)

17/11/1984. Πολυπληθής πορεία για την επέτειο της γιορτής του Πολυτεχνείου (φωτ. Αφοί Φλώρου-Νικόλαος Λεων. Φλώρος)

14/12/1984. Ο πρωθυπουργός, Ανδρέας Παπανδρέου, συνομιλεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Καραμανλή στο πλαίσιο της γιορτής για τα 70 χρόνια της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (φωτ. Αφοί Φλώρου-Νικόλαος Λεων. Φλώρος)

16/11/1985. Ο πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου ενώ αποχωρεί από το Πολυτεχνείο, έχοντας καταθέσει στεφάνι. (φωτ. Αφοί Φλώρου-Νικόλαος Λεων. Φλώρος)

17/11/1985. οι Χρήστος Παπουτσής, Κώστας Σκανδαλίδης, Γιάννης Μπανιάς, Λεωνίδας Κύρκος, και Μανώλης Γλέζος, μεταξύ άλλων, στην πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία. (φωτ. Αφοί Φλώρου-Νικόλαος Λεων. Φλώρος)

07/03/1986. Συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής του ΠΑΣΟΚ στη Χαλκίδα (φωτ. Αφοί Φλώρου-Νικόλαος Λεων. Φλώρος)

14/11/1986. Επέτειος Πολυτεχνείου. (φωτ. Αφοί Φλώρου-Νικόλαος Λεων. Φλώρος)

17/11/1986. Στην πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου διακρίνονται οι Νίκος Φίλης, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ εσ., Κώστας Φιλίνης, ο γραμματέας του ΚΚΕ εσωτερικού, Λεωνίδας Κύρκος, ο ευρωβουλευτής ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Παπουτσής, ο γραμματέας της νεολαίας ΚΝΕ, Γιώργος Γράψας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΚΚΕ Νίκος Καλούδης και ο υφυπουργός συγκοινωνιών, Στέφανος Τζουμάκας (φωτ. Αφοί Φλώρου-Νικόλαος Λεων. Φλώρος)

04/04/1988. Ο Ανδρέας Παπανδρέου σε ιδιαίτερη συνομιλία με τον Μίκη Θεοδωράκη στο Καστρί. (φωτ. Αφοί Φλώρου-Νικόλαος Λεων. Φλώρος)

1965. Ο τέως Βασιλιάς Κωνσταντίνος κατά την επίσκεψη του στο εργοστάσιο της εταιρίας Πίτσος. (φωτ. Αφοί Φλώρου-Νικόλαος Λεων. Φλώρος)

1964. Ο Πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου και ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια συνομιλίας τους στην αίθουσα της Βουλής. (φωτ. Αφοί Φλώρου-Νικόλαος Λεων. Φλώρος)

1959. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντουάιτ Αϊζενχάουερ συναντάται στην Αθήνα με τον πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή (φωτ. Αφοί Φλώρου-Νικόλαος Λεων. Φλώρος)

1953. Ο Πρωθυπουργός Αλέξανδρος Παπάγος και ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος με ανώτερους αξιωματικούς του Ελληνικού Στρατού (φωτ. Αφοί Φλώρου-Νικόλαος Λεων. Φλώρος)

1958. Ο Πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής υποδέχεται στην Αθήνα τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Μακάριο (φωτ. Αφοί Φλώρου-Νικόλαος Λεων. Φλώρος)

1966. Ο Γερουσιαστής των ΗΠΑ Ρόμπερτ Κένεντι επισκέπτεται την Ακρόπολη Αθηνών (φωτ. Αφοί Φλώρου-Νικόλαος Λεων. Φλώρος)

1950. Ο Πρωθυπουργός Νικόλαος Πλαστήρας κατά τη διάρκεια ομιλίας του από το Βήμα της Βουλής των Ελλήνων (φωτ. Αφοί Φλώρου-Νικόλαος Λεων. Φλώρος)

1961. Ο Πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Χάρολντ Μακμίλαν υποδέχεται στο Λονδίνο τον Πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή με τη σύζυγό του Αμαλία Μεγαπάνου (φωτ. Αφοί Φλώρου-Νικόλαος Λεων. Φλώρος)

1960. Ο Πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής με τη σύζυγό του Αμαλία Μεγαπάνου κατά τη διάρκεια αναμονής άφιξης ξένου ηγέτη στο αεροδρόμιο του Ελληνικού (φωτ. Αφοί Φλώρου-Νικόλαος Λεων. Φλώρος)

1967. Η τελευταία απεργία των οικοδόμων της Αθήνας λίγο πριν τη δικτατορία (φωτ. Αφοί Φλώρου-Νικόλαος Λεων. Φλώρος)

1958. Ο Πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής συναντά στην Αθήνα τον Αμερικανό αρχηγό του ΝΑΤΟ πτέραρχο Νόστραντ (φωτ. Αφοί Φλώρου-Νικόλαος Λεων. Φλώρος)

1960. Ο Πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Γκαμάλ Αμπντέλ Νάσερ κατά την επίσκεψη του δεύτερου στην Αθήνα (φωτ. Αφοί Φλώρου-Νικόλαος Λεων. Φλώρος)

1965. Ο Γεώργιος Παπανδρέου, από το μπαλκόνι της λέσχης του Κόμματος των Φιλελευθέρων, σε συγκέντρωση επί της οδού Χρήστου Λαδά κατά την περίοδο των Ιουλιανών. (φωτ. Αφοί Φλώρου-Νικόλαος Λεων. Φλώρος)

1965. Μεταφορά τραυματιών κατά τις συγκρούσεις την περίοδο των Ιουλιανών (φωτ. Αφοί Φλώρου-Νικόλαος Λεων. Φλώρος)

1965. Διαδήλωση κατά την περίοδο των Ιουλιανών (φωτ. Αφοί Φλώρου-Νικόλαος Λεων. Φλώρος)

1955. Σύλληψη διαδηλωτή στη Λεωφόρο Πανεπιστημίου σε διαδήλωση για το Κυπριακό Ζήτημα (φωτ. Αφοί Φλώρου-Νικόλαος Λεων. Φλώρος)

1955. Καταστολή συγκέντρωσης για το Κυπριακό ζήτημα. Η λήψη έγινε στη διασταύρωση της οδού Πεσματζόγλου με τη Λεωφόρο Πανεπιστημίου (φωτ. Αφοί Φλώρου-Νικόλαος Λεων. Φλώρος)

1955. Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το Κυπριακό ζήτημα (φωτ. Αφοί Φλώρου-Νικόλαος Λεων. Φλώρος)

1955. Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το κυπριακό ζήτημα στη Λεωφόρο Πανεπιστημίου (φωτ. Αφοί Φλώρου-Νικόλαος Λεων. Φλώρος)

1964. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Ου Θαντ (Μυανμάρ) επισκέπτεται την Αθήνα (φωτ. Αφοί Φλώρου-Νικόλαος Λεων. Φλώρος)

1956. Ο Πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής συναντά τον Πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας Γιόσιπ Μπρόζ Τίτο στην Κέρκυρα (φωτ. Αφοί Φλώρου-Νικόλαος Λεων. Φλώρος)

1957. Συνομιλία Κωνσταντίνου Καραμανλή με τον Βασιλιά Παύλο και τη Βασίλισσα Φρειδερίκη (φωτ. Αφοί Φλώρου-Νικόλαος Λεων. Φλώρος)

1958. Έναρξη των εργασιών της Βουλής. Ο Βασιλιάς Παύλος εκφωνεί λόγο στο Κοινοβούλιο. Δίπλα του η Βασίλισσα Φρειδερίκη και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής (φωτ. Αφοί Φλώρου-Νικόλαος Λεων. Φλώρος)

1963. Ο Γάλλος Πρόεδρος Σαρλ ντε Γκωλ προσέρχεται, συνοδεία του Πρωθυπουργού, Κωνσταντίνου Καραμανλή στην αίθουσα της Βουλής στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης στην Ελλάδα τον Μάιο του 1963. (φωτ. Αφοί Φλώρου-Νικόλαος Λεων. Φλώρος)

1953 ή 54. Συνάντηση του Πρωθυπουργού Αλέξανδρου Παπάγου με τον Άγγλο Στρατηγό Μοντγκόμερι (φωτ. Αφοί Φλώρου-Νικόλαος Λεων. Φλώρος)

27/5/1963. Συγκεντρωμένο πλήθος για την κηδεία του Γρηγόρη Λαμπράκη στην Αθήνα στο ύψος της Πύλης του Ανδριανού (φωτ. Αφοί Φλώρου-Νικόλαος Λεων. Φλώρος)

1966. Ο Ανδρέας Παπανδρέου προσέρχεται στον ανακριτή για την υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ συνοδευόμενος από τον δικηγόρο του Αγαμέμνονα Κουτσόγιωργα (φωτ. Αφοί Φλώρου-Νικόλαος Λεων. Φλώρος)

Μετάβαση στο περιεχόμενο