Τέχνες / Γράμματα / Πολιτισμός

//
//
//
Τέχνες / Γράμματα / Πολιτισμός

Η σειρά αποτελείται από 162 φωτογραφίες και καλύπτει τα έτη 1949-1988. Στις φωτογραφίες απεικονίζονται διάσημες προσωπικότητες των γραμμάτων και των τεχνών, κυρίως ηθοποιοί, τραγουδιστές και ποιητές (Κατίνα Παξινού, Μαρία Κάλλας, Μάνος Κατράκης. Έλλη Λαμπέτη, κ.α.). Ξεχωρίζουν οι φωτογραφίες που σχετίζονται με την απονομή του Νόμπελ ή και άλλων βραβείων (Ακαδημίας Αθηνών, Ιδρύματος Ωνάση) στους ποιητές Σεφέρη, Ελύτη και Ρίτσο. Υπάρχουν ακόμη αρκετές τηλεφωτογραφίες που αφορούν τις κηδείες γνωστών ανθρώπων της τέχνης, όπως των Τσιτσάνη, Παπαϊωάννου, Φωτόπουλου, Καρόλου Κουν, Δημήτρη Ψαθά και Ξυλούρη, ενώ εντύπωση κάνει η απουσία, εκτός ελαχίστων, φωτογραφιών από τα ελληνικά φεστιβάλ κινηματογράφου στη Θεσσαλονίκη και τραγουδιού στην Κέρκυρα. Επίσης, συναντάμε λίγες λήψεις από συναυλίες της εποχής, όπως αυτές του Μίκη Θεοδωράκη, Διονύση Σαββόπουλου και Μαρίζας Κωχ. Περιέχονται τέλος οι φωτογραφίες από κάποιες αρχαιολογικές ανασκαφές-ανακαλύψεις, με κυριότερη τον βασιλικό τάφο της Βεργίνας από τον καθηγητή Μανόλη Ανδρόνικο. Γενικά θα συμπεραίναμε ότι ο όγκος του υλικού αυτής της κατηγορίας δεν αντιστοιχεί στην πλούσια πολιτιστική παραγωγή της Ελλάδας των δεκαετιών 1950-1980.

Gallery

Δείτε φωτογραφίες από το αρχείο μας.

Play Video
 

18/2/1971. Ο ηθοποιός Ρενάτο Σαλβατόρι υπογράφει αυτόγραφα περιστοιχισμένος από θαυμάστριες και θαυμαστές. Είχε βρεθεί στην Αθήνα για τα γυρίσματα της ταινίας "Οι διαρρήκτες" (φωτ. Ντίμης Αργυρόπουλος).

25/11/1986. Ο Μίκης Θεοδωράκης κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στην Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου, όπου μίλησε κυρίως για το ζήτημα του στρατιωτικού καθεστώτος στην Τουρκία. (φωτ. Αφοί Φλώρου-Νικόλαος Λεων. Φλώρος).

24/7/1984. Η τραγουδίστρια Νανά Μούσχουρη στη γιορτή της Δημοκρατίας. Δίπλα της ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. (φωτ. Αφοί Φλώρου-Νικόλαος Λεων. Φλώρος).

12/05/1987. Τελετή αναγόρευσης του Γιάννη Ρίτσου σε επίτιμο διδάκτορα του τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών. (φωτ. Αφοί Φλώρου-Νικόλαος Λεων. Φλώρος).

19/05/1987. Αναγόρευση του Οδυσσέα Ελύτη σε επίτιμο διδάκτορα της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών. (φωτ. Αφοί Φλώρου-Νικόλαος Λεων. Φλώρος).

26/05/1988. Απονομή των βραβείων του ιδρύματος "Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης". Ο Ανδρέας Παπανδρέου βραβεύει την Ελίζαμπεθ Τέιλορ για τη συνεισφορά της στον αγώνα ενάντια στο AIDS. (φωτ. Αφοί Φλώρου-Νικόλαος Λεων. Φλώρος).

1958. Η Ελίζαμπεθ Τέιλορ στην Ακρόπολη. (φωτ. Αφοί Φλώρου-Νικόλαος Λεων. Φλώρος).

1958. Η Αγκάθα Κρίστι στους Δελφούς. (φωτ. Αφοί Φλώρου-Νικόλαος Λεων. Φλώρος).

1962. Η Αμερικανίδα ηθοποιός Τζέϊν Φόντα κατά την άφιξη της στην Αθήνα. (φωτ. Αφοί Φλώρου-Νικόλαος Λεων. Φλώρος).

1966. Ο Ρώσος χορευτής Νουρέγειφ έρχεται στην Αθήνα. (φωτ. Αφοί Φλώρου-Νικόλαος Λεων. Φλώρος).

1958. Ο διεθνούς φήμης μαέστρος Δημήτρης Μητρόπουλος ευρισκόμενος στην Αθήνα δίνει συνέντευξη τύπου. (φωτ. Αφοί Φλώρου-Νικόλαος Λεων. Φλώρος).

1960. Ο Γκρέγκορι Πεκ με τη σύζυγο του στην Αθήνα. (φωτ. Αφοί Φλώρου-Νικόλαος Λεων. Φλώρος).

1965. Ο Μάρλον Μπράντο στην Αθήνα. (φωτ. Αφοί Φλώρου-Νικόλαος Λεων. Φλώρος).

Μετάβαση στο περιεχόμενο