Υπηρεσία Τηλεφωτογραφίας

//
//
//
Υπηρεσία Τηλεφωτογραφίας

Αυτή η κατηγορία αποτελείται κυρίως από δοκιμαστικές φωτογραφίες (test pix) που στάλθηκαν από τη Νέα Υόρκη, το Λονδίνο, την Κωνσταντινούπολη και την Κοπεγχάγη προς την Αθήνα με σκοπό να διαπιστωθεί η ποιότητα του σήματος και τα τεχνικά χαρακτηριστικά των εικόνων. Οι φωτογραφίες απεικόνιζαν σχεδόν πάντα όμορφες γυναίκες ηθοποιούς του Χόλυγουντ ή του βρετανικού κινηματογράφου όπως η Τζούντι Γκάρλαντ, Ντόροθι Χαρτ, Μπάρμπαρα Μάρεϊ, Μπέτι Γκρέιμπλ και Μάργκαρετ Λόκγουντ. Όπως είναι φυσικό, αυτού του είδους οι τηλεφωτογραφίες είναι επικεντρωμένες χρονικά τα πρώτα έτη λειτουργίας της υπηρεσίας (1949-1950), αν και συναντάμε δοκιμαστικές φωτογραφίες έως το 1970. Η κατηγορία περιλαμβάνει συνολικά 34 τεκμήρια.

Gallery

Δείτε φωτογραφίες από το αρχείο μας.

Play Video
 

11/7/1949. Η Βρετανίδα ηθοποιός Barbara Murray σε δοκιμαστική φωτογραφία από το Λονδίνο στην Αθήνα.

17/8/1949. Η πρώτη δοκιμαστική τηλεφωτογραφία που λήφθηκε από τη Νέα Υόρκη στην Αθήνα, στην οποία απεικονίζεται η αμερικανίδα ηθοπιός Dorothy Hart.Η ραδιοτηλεγραφική σύνδεση μεταξύ Ελλάδας και Αμερικής εγκαινιάστηκε επίσημα την 1η Σεπτεμβρίου 1949. Ωστόσο ήδη πριν από αυτήν την ημερομηνία είχαν ξεκινήσει μεταξύ του ΟΤΕ και της RCA (Radio Corporation of America) δοκιμαστικές λήψεις προκειμένου να διαπιστωθεί η ποιότητα του σήματος και τα τεχνικά χαρακτηριστικά της φωτογραφίας.

30/8/1949. Πανοραμική άποψη του Electra House, του κεντρικού ιστορικού κτιρίου της εταιρείας Cable and Wireless Limited στο Λονδίνο.

30/8/1949. Ο βρετανός πολιτικός Wilfred Paling, υπουργός των Εργατικών και διευθυντής της ταχυδρομικής υπηρεσίας και των τηλεπικοινωνιών του Ηνωμένου Βασιλείου (Postmaster General) κατά τα έτη 1947-1950.

31/8/1949. O Έλληνας πρεσβευτής στο Λονδίνο Λέων Μελάς.

31/8/1949. O John Innes, διευθύνων σύμβουλος της Cable and Wireless Limited.

2/9/1949. Η απάντηση του βοηθού διευθυντή της Ταχυδρομικής Υπηρεσίας και Τηλεπικοινωνιών του Ηνωμένου Βασιλείου προς τον υπουργό Ταχυδρομείων, Τηλεγράφων και Τηλεφωνίας της Ελλάδας, Δημήτριο Βουρδουμπά, με την οποία τον ευχαριστεί εκ μέρους του Postmaster General και του εκφραζει την πεποίθησή του ότι η νέα τηλεφωτογραφική υπηρεσία που εγκαινιάστηκε μεταξύ Λονδίνου και Αθήνας θα συσφίξει τους δεσμούς όχι μόνο μεταξύ των δύο κυβερνήσεων, αλλά και των δύο λαών.

08/09/1949. Δοκιμαστική φωτογραφια από το Λονδίνο στην Αθήνα που απεικονίζει την αγγλίδα ηθοποιό, Margaret Lockwood.

Μετάβαση στο περιεχόμενο