23 χρόνια μετά την ανακάλυψη του ηλεκτρικού τηλέγραφου από τον Μορς (1836) και 5 χρόνια, αφού τα πρώτα υποβρύχια καλώδια έχουν ποντιστεί στη Μεσόγειο (1854), ψηφίζεται τον Μάρτιο του 1859, ο νόμος περί ίδρυσης της τηλεγραφικής υπηρεσίας που τότε υπάγεται στο Υπουργείο Εσωτερικών. Συστήνονται τα πρώτα Τηλεγραφεία.
Ποντίζεται το υποβρύχιο καλώδιο σύνδεσης Σύρου-Πειραιά. Η Αθήνα συνδέεται με το διεθνές τηλεγραφικό δίκτυο, μέσω Χίου-Σμύρνης και ξεκινάει η Τηλεγραφική επικοινωνία με το εξωτερικό. Ο τότε υπουργός εξωτερικών, Αλέξανδρος Ρίζος Ραγκαβής, θεωρεί το έργο ως «την πρώτην επιχείρησιν μεγάλης βιομηχανίας».
Αρχίζει η εγκατάσταση εναέριων τηλεγραφικών γραμμών που συνδέουν την Αθήνα με τον Πειραιά και την Πάτρα με το Αίγιο.
Τους τρεις πρώτους μήνες λειτουργίας της τηλεγραφίας στάλθηκαν 4.072 τηλεγραφήματα.
Η τηλεγραφία γίνεται η πρώτη εφαρμογή του ηλεκτρισμού στην Ελλάδα.
Η ανάγκη τηλεγραφικής σύνδεσης θεωρείται επιτακτική για την λειτουργία του ελληνικού εμπορίου που έχει μεταπρατικό και διαμετακομιστικό χαρακτήρα. Ο υπουργός των Εσωτερικών, Κ. Προβελέγγιος, διακηρύττει στην εθνοσυνέλευση ότι, « Η δαιμονία αυτή εφεύρεσις της δια του ηλεκτρικού τηλεγράφου ανταποκρίσεως, [εξαλείφει] πάσα τοπική διάστασις, και ο κάτοικος Αθηνών δύναται να αλληλογραφή με τον κάτοικον του Λονδίνου με τοσαύτην ευκολίαν […] Η ιστιοφόρος μάλιστα ναυτιλία μας έχει προ πάντων συμφέρον προς την ενίσχυσιν της τηλεγραφικής αλληλογραφίας, διά να δύναται να πληροφορήται τας τιμάς των απανταχού ναύλων και να δύναται να προσέρχηται εγκαίρως και ωφελίμως όπου υπάρχει ανάγκη μεταφοράς εμπορευμάτων».
Είναι χαρακτηριστικό ότι τα πρώτα τηλεγραφήματα αυτής της περιόδου (1859-1865) που φυλάσσονται στο Μουσείο Τηλεπικοινωνιών του ΟΤΕ είναι εμπορικού και τραπεζικού χαρακτήρα.
Τα πρώτα τηλεγραφικά γραφεία ιδρύθηκαν το 1859 στην Αθήνα, τον Πειραιά, τη Σύρο, το Αίγιο και την Πάτρα, ενώ το 1861 συστήθηκε το τηλεγραφείο της Κορίνθου. Συνολικά μέχρι το 1862 υπάρχουν τηλεγραφεία σε 13 πόλεις της Ελλάδας και τηλεγραφικές γραμμές μήκους 899 χιλιομέτρων.
Σε μια εποχή όπου το οδικό δίκτυο είναι ανύπαρκτο και οι συγκοινωνίες γίνονται με μεγάλες δυσκολίες, και κυρίως από τους θαλάσσιους δρόμους, η σύνδεση μιας πόλης με τηλεγραφική γραμμή θεωρείται σπουδαίο γεγονός και τα εγκαίνια του τηλεγραφείου στην πόλη παίρνουν πανηγυρικό χαρακτήρα.
Μετά τι βλάβες των υποβρύχιων καλωδίων που είχαν ως συνέπεια τη διακοπή της τηλεπικοινωνίας με το εξωτερικό (1861), οι Ελληνικές Κυβερνήσεις αποφάσισαν να εκχωρήσουν το προνόμιο της συντήρησης και εκμετάλλευσης των τηλεγραφικών γραμμών σε ιδιωτικές εταιρείες. Το 1866 το ελληνικό κράτος παραχώρησε με σύμβαση στην εταιρεία Ράλλη-Binney το αποκλειστικό δικαίωμα της εγκατάστασης με δικές της δαπάνες υποβρυχίων τηλεγραφικών γραμμών που θα ένωναν τα παράλια της Ελλάδας μεταξύ τους και με το εξωτερικό (Αίγυπτο, Ιταλία, Αυστρία).
Το 1872 η εταιρεία Ράλλη-Binney εκχωρεί τα δικαιώματά της στην αγγλική εταιρεία Levant Submarine Telegraph Company. Η «Ανατολική υποβρύχιος τηλεγραφική εταιρεία» είχε ιδρυθεί στο Λονδίνο το 1856 και είχε αναλάβει το επόμενο έτος την τηλεγραφική σύνδεση της Κωνσταντινούπολης με την Κρήτη, την Παλαιστίνη και την Αίγυπτο.
Με την επέκταση των υποβρυχίων γραμμών, η Ελλάδα συνδεόταν με το τηλεγραφικό δίκτυο της Μεσογείου. Λίγα χρόνια πριν, το 1869, είχε εγκαινιαστεί η διώρυγα του Σουέζ και η Μεσόγειος είχε αποκτήσει πάλι, μετά από αιώνες, οικονομική και γεωπολιτική σημασία, καθώς είχε ενωθεί με τις εμπορικές αρτηρίες της Ασίας.
Η Eastern ανέλαβε την υποχρέωση για την πόντιση νέων υποβρύχιων καλωδίων που θα συνέδεαν τις περισσότερες παραλιακές ελληνικές πόλεις και τα νησιά με το εξωτερικό.
Η εταιρεία αυτή βελτίωσε σημαντικά τις τηλεγραφικές επικοινωνίες και συνέδεσε με υποβρύχια καλώδια, χιλίων περίπου μιλίων όλα τα νησιά του αρχιπελάγους με τον Πειραιά. Για την εσωτερική επικοινωνία κατασκευάσθηκαν 12 γραμμές μεταξύ Ζακύνθου, Λευκάδας, Ιθάκης, Κερκύρας και των Σπετσών, Ύδρας, Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Ευβοίας και 3 γραμμές για το εξωτερικό μεταξύ Μάλτας-Ζακύνθου, Πατρών-Σύρου και Πειραιά-Σύρου-Χίου-Κρήτης-Αλεξάνδρειας.
Η σύμβαση της εταιρείας έπρεπε να λήξει το 1916 αλλά λόγω του Πρώτου Παγκοσμίου πολέμου παρατάθηκε μέχρι το 1923.
Η Eastern Telegraph λειτουργούσε παράλληλα με τα Ελληνικά Τηλεγραφεία και αργότερα (1937) συγχωνεύθηκε με την εταιρεία Cable and Wireless Limited. Τελικά, εξαγοράστηκε από το ελληνικό κράτος τo 1956.
Με τον νόμο της 22ας Ιουνίου 1882 συστάθηκε στο Μετσόβειο Πολυτεχνείο η σχολή τηλεγραφικών μαθημάτων. Η φοίτηση στη σχολή διαρκούσε τουλάχιστον ένα έτος και οι σπουδαστές, που έπρεπε να έχουν απολυτήριο γυμνασίου, διδάσκονταν θεωρητική και πρακτική τηλεγραφία, φυσική, χημεία, γαλλική γλώσσα και καλλιγραφία.
Η ίδρυση της σχολής ήταν απόρροια του μεταρρυθμιστικού και εκσυγχρονιστικού προγράμματος της κυβέρνησης του Χαρίλαου Τρικούπη, εντασσόμενη στο πλαίσιο μετασχηματισμού που διέκρινε την πολιτική του Έλληνα πρωθυπουργού (1882-1895).
Επί κυβερνήσεως Χαρίλαου Τρικούπη βελγική αποστολή αναλαμβάνει την αναδιοργάνωση της τηλεγραφικής και ταχυδρομικής υπηρεσίας. Η ίδρυση της ΤΤ επιδρά θετικά στην επέκταση της τηλεγραφίας. Μετά από τρία έτη υπάρχουν πλέον 177 τηλεγραφικά κέντρα που λειτουργούν σε όλη την επικράτεια, η οποία έχει αυξηθεί μετά την προσάρτηση της Θεσσαλίας και της Άρτας το 1881.
Ανάμεσα στο 1883 και στο 1887 τα τηλεγραφήματα αυξάνονται κατά 40%.
* Στη φωτογραφία απεικονίζεται άποψη του κτηρίου ΤΤΤ, στο νεοκλασικό μέγαρο Μελά, που βρίσκεται στη σημερινή πλατεία Κοτζιά.
Σημαντική χρονιά για την Ελλάδα. Αναβιώνουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο γενέθλιο τόπο τους. Ο χρυσός ολυμπιονίκης Σπύρος Λούης θα αφιερώσει τη νίκη στον εθνικό ευεργέτη Γεώργιο Αβέρωφ με ένα τηλεγράφημα: «Νενίκηκα Μαραθώνειον. Κλέος νίκης οφείλεται υμίν».
Σημαδιακό έτος για την εξέλιξη της τηλεγραφίας. Ο Μαρκόνι χρησιμοποιεί τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα για την μετάδοση μηνυμάτων και καθιερώνει την ασύρματη επικοινωνία.
Στην Ελλάδα η ασύρματος τηλεγραφία χρησιμοποιείται για πρώτη φορά από το πολεμικό ναυτικό το 1910.
Μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Ελευθέριο Βενιζέλο, προχωρούν στη χώρα, αναγκαίες πολιτικές και διοικητικές μεταρρυθμίσεις, όπως και η σύσταση του Υπουργείου Συγκοινωνιών (μετέπειτα Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών). Η απόσπαση της ΤΤΤ από το Υπουργείο Εσωτερικών και η υπαγωγή της σε ξεχωριστό Υπουργείο δείχνει την αυξανόμενη σημασία των τηλεπικοινωνιών για τον κρατικό μηχανισμό και την κοινωνία.
Το ελληνικό κράτος αναλαμβάνει τη διοίκηση της τηλεγραφικής υπηρεσίας των Ελληνικών Σιδηροδρόμων, που είχε εγκαινιασθεί στην Ελλάδα τα έτη 1902-1903 από την εταιρεία Μπατινιόλ, και επεκτείνει το τηλεγραφικό δίκτυο σε όλες τις σιδηροδρομικές γραμμές, καθώς με τους βαλκανικούς πολέμους (1912-1913) η επικράτεια της χώρας είχε διπλασιαστεί.
Τα τηλεγραφήματα που ανταλλάχθηκαν φτάνουν τα 5.483.000, δηλαδή ένα περίπου τηλεγράφημα ανά κάτοικο.
Τα φαινόμενα που παρουσιάστηκαν την περίοδο 1924-1935, δηλαδή η δημογραφική έκρηξη (στον διπλασιασμό του πληθυσμού που έφεραν οι Βαλκανικοί πόλεμοι προστέθηκαν οι 1,5 εκατομμύριο πρόσφυγες της Μικράς Ασίας), η οικονομική ανάπτυξη και ο εκσυγχρονισμός της κοινωνίας, συνοδεύτηκαν και από την πρόοδο στον τομέα της τηλεγραφίας.
Το 1922 εγκαταστάθηκε στη γραμμή Αθήνας-Θεσσαλονίκης και σε οκτώ άλλες υπεραστικές αρτηρίες με μεγάλη κίνηση, το νέο πολλαπλό σύστημα τηλεγραφημάτων Baudot («Μπωντώ») που είχε ταχύτητα μεταβίβασης 360 γραμμάτων το λεπτό. Το σύστημα αυτό χρησιμοποιούσε το πεντάπληκτρο πληκτρολόγιο σε αντιστοιχία προς τα 5 δάκτυλα του ανθρώπου και θεωρείται πρόδρομος του τηλέτυπου. Μέχρι τότε, το πιο διαδεδομένο πληκτρολόγιο ήταν με δύο πλήκτρα.
Το τηλέτυπο είναι ηλεκτρομηχανική γραφομηχανή που χρησιμοποιείται για την αποστολή και λήψη τυπωμένων μηνυμάτων από ένα σημείο σε άλλο διαμέσου ενός ηλεκτρικού συστήματος. Εγκαινιάστηκε το 1910 από την αμερικανική Ταχυδρομική-Τηλεγραφική εταιρεία για την γραμμή Βοστώνη-Νέα Υόρκη. Η χρήση του στην Ευρώπη γενικεύτηκε κατά τη δεκαετία του 1920.
Καθώς ο χειρισμός του τηλέτυπου απαιτούσε ειδική εκπαίδευση, το 1937 συστάθηκαν από την Κυβέρνηση τμήματα σε διάφορα τηλεγραφεία για την πρακτική άσκηση των τηλεγραφητών στα συστήματα «Μπωντώ και Τελετύπ».
Με την εισαγωγή του τηλέτυπου σημειώνεται στην τηλεγραφική ανταπόκριση αύξηση 5% περίπου κάθε χρόνο.
Τα εγκαίνια της νέα υπηρεσίας έγιναν στο κεντρικό τηλεγραφείο Αθηνών την 1η Σεπτεμβρίου 1949, παρουσία των υπουργών ΤΤΤ και τύπου και ανωτάτων υπαλλήλων της εταιρείας Cable and Wireless που ήταν και η υπεύθυνη για την εγκατάσταση και λειτουργία της τηλεφωτογραφικής συσκευής.
Η υπηρεσία της τηλεφωτογραφίας του ΟΤΕ (Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών της Ελλάδος που ιδρύθηκε στις 10 Νοεμβρίου του 1949) λειτούργησε έως τα τέλη της δεκαετίας του 1990.
Στη φωτογραφία απεικονίζεται το σύστημα μετάδοσης φωτογραφιών ειδησεογραφικού ενδιαφέροντος, σε μακρινές αποστάσεις.
Οι συνδρομητές συνδέονται με το δίκτυο του ΟΤΕ και μπορούν να διεξάγουν απευθείας τηλεγραφική ανταπόκριση μεταξύ τους στο εσωτερικό, με τους συνδρομητές Telex εξωτερικού ή και με το τηλεγραφείο της έδρας τους.
Η υπηρεσία Telex (σύντμηση του όρου Teleprinter exchange), που είναι ένα σύστημα τηλέτυπων συνδεδεμένων μεταξύ τους, εγκαινιάσθηκε στη Γερμανία το 1933 και γνώρισε μεγάλη άνθηση στην Ευρώπη μετά το 1945. Θεωρείται ο πρόδρομος του fax, του e-mail και του texting.
Την 1η Ιουνίου περιέρχεται οριστικά στον Οργανισμό Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος (ΟΤΕ) η εκμετάλλευση της εξωτερικής τηλεγραφικής ανταπόκρισης, που μέχρι τότε ήταν στη δικαιοδοσία της Cable & Wireless.
Ψηφίζεται από την κυβέρνηση Χαρίλαου Τρικούπη ο νόμος «περί τηλεφωνικής συγκοινωνίας», μέσω του οποίου κατοχυρώνεται το κρατικό μονοπώλιο. Με τον νόμο αυτό αποφασίστηκε για πρώτη φορά η εγκατάσταση αστικών τηλεφώνων στην Αθήνα.
Η Γενική Διεύθυνση Ταχυδρομείων και Τηλεγραφίας (ΤΤ) συμπεριλαμβάνει στις αρμοδιότητές της και την Τηλεφωνική Υπηρεσία. Έτσι δημιουργείται η Διεύθυνση Τηλεφωνίας, Ταχυδρομείων και Τηλεγραφίας (ΤΤΤ) του Υπουργείου Εσωτερικών. Εγκαθίσταται το πρώτο στην Ελλάδα, τηλεφωνικό Κέντρο, στην Αθήνα, με τον αριθμό των συνδρομητών να ανέρχεται στους 60.
* Στη φωτογραφία απεικονίζεται άποψη του κτιρίου ΤΤΤ, στο νεοκλασικό μέγαρο Μελά, που βρίσκεται στη σημερινή πλατεία Κοτζιά.
Με τον νόμο 3277 της 8ης Απριλίου, ιδρύεται το σώμα των τηλεφωνητριών.
Με τον νόμο 276 του 1914 συστήνεται το Υπουργείο Συγκοινωνιών, όπου μεταφέρεται η υπηρεσία Τηλεφωνίας, Ταχυδρομείων και Τηλεγραφίας (ΤΤΤ) ως Γενική Διεύθυνση.
Η αστική τηλεφωνική υπηρεσία διαθέτει 5.267 χειροκίνητα τηλέφωνα σε όλη τη χώρα. Οι υπεραστικές συνδιαλέξεις φτάνουν τις 100.000.
Ιδρύεται Υπουργείο Τηλεφωνίας, Ταχυδρομείων και Τηλεγραφίας (ΤΤΤ) το οποίο καταργείται το 1923 και οι υπηρεσίες του επανέρχονται στο Υπουργείο Συγκοινωνιών.
Κυρώνεται η σύμβαση με τον Οίκο Siemens και η τηλεφωνία λειτουργεί ως Ανώνυμη Εταιρεία Τηλεφωνικών Επικοινωνιών (ΑΕΤΕ) μέχρι την ίδρυση του ΟΤΕ. Η ΑΕΤΕ θα αναλάβει την αυτόματη τηλεφωνία στο εσωτερικό της χώρας, με επόπτη την κρατική υπηρεσία Τηλεφωνίας, Ταχυδρομείων και Τηλεγράφων (ΤΤΤ) η οποία αναλαμβάνει τη χειροκίνητη τηλεφωνία.
Ιδρύεται ο Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος (ΟΤΕ) (ν. 1049/49). Ο ενιαίος πλέον εθνικός τηλεπικοινωνιακός φορέας αναλαμβάνει την εκμετάλλευση όλων των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών που μέχρι τότε ανήκαν στη Γενική Διεύθυνση Τηλεφωνίας, Ταχυδρομείων και Τηλεγράφων (ΤΤΤ), στην Ανώνυμη Ελληνική Τηλεφωνική Εταιρεία (ΑΕΤΕ) και στην Ανώνυμη Ηλεκτρική Εταιρεία Ρόδου.
* Η φωτογραφία είναι από την ημέρα των εγκαινίων.
Εκδίδεται ο πρώτος τηλεφωνικός κατάλογος συνδρομητών Αθηνών, Πειραιώς και περιχώρων.
Αυτοματοποιείται το υπεραστικό τηλεφωνικό δίκτυο της χώρας.
Τοποθετείται η πρώτη κεραία του Κέντρου Δορυφορικών Επικοινωνιών Θερμοπυλών (η 6η στην Ευρώπη).
Εκδίδεται το πρώτο τεύχος του Χρυσού Οδηγού με τους επαγγελματίες της πρωτεύουσας.
Στα τέλη του 1988 αρχίζει να λειτουργεί το επιβλητικό Διοικητικό Μέγαρο του ΟΤΕ στο Μαρούσι. Η απόφαση για την ανέγερση του Διοικητικού Μεγάρου στην Αθήνα πάρθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΤΕ στα μέσα της δεκαετίας του ’60. Για την ανέγερση του Μεγάρου διενεργήθηκε Πανελλήνιος διαγωνισμός. Το έργο της επιλογής της καλύτερης λύσης ανέλαβε οκταμελής κριτική επιτροπή επιστημόνων. Πρώτο βραβείο δεν δόθηκε, ενώ η εκπόνηση της μελέτης για την ανέγερση του Διοικητικού Μεγάρου ανατέθηκε σε ομάδα μελετητών που πήρε το δεύτερο βραβείο, η πρόταση της οποίας υλοποιήθηκε και προέβλεπε πολυόροφο κτίριο σχήματος “αστέρος εν κατόψει”.
Ιδρύεται το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών του ΟΤΕ Εγκαθίσταται ένα ευρύ δίκτυο οπτικών ινών.
Τοποθετούνται τα πρώτα 350 καρτοτηλέφωνα.
Εγκαινιάζεται το νέο Κέντρο Δορυφορικών Επικοινωνιών στη Νεμέα. Ο ΟΤΕ ιδρύει τις θυγατρικές εταιρίες (Hellascom Int, Ανταλλακτήρια Συναλλάγματος, OTEnet, Cosmote, Hellas Sat, OTE leasing, Maritel).
Ο ΟΤΕ εισάγεται στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Συστήνεται η εταιρεία κινητής τηλεφωνίας COSMOTE. Συστήνεται η εταιρεία παροχής υπηρεσιών διαδικτύου ΟΤΕΝΕΤ.
Ξεκινά η εμπορική λειτουργία της COSMOTE.Για πρώτη φορά ελληνική εταιρεία εισάγεται στο NYSE (Χρηματιστήριο Νέας Υόρκης)
Απελευθερώνεται η αγορά σταθερής τηλεφωνίας στην Ελλάδα.
Στις 13 Μαΐου 2003 εκτοξεύεται ο δορυφόρος Hellas Sat 2 από το ακρωτήριο Κανάβεραλ.
Ο ΟΤΕ και η COSMOTE συμβάλλουν τα μέγιστα στην επιτυχή πραγματοποίηση των Ολυμπιακών Αγώνων ΑΘΗΝΑ 2004 ως Μεγάλοι Εθνικοί Χορηγοί.
Ο OTE παρουσιάζει το Conn-x TV το οποίο βασίζεται στην τεχνολογία IPTV, που δίνει τη δυνατότητα μετάδοσης του τηλεοπτικού σήματος μέσα από τα τηλεπικοινωνιακά καλώδια.
- ΟΤΕ και COSMOTE αναλαμβάνουν Χορηγοί των Παγκοσμίων Αγώνων SPECIAL OLYMPICS ΑΘΗΝΑ 2011
- Έξοδος του ΟΤΕ από το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (NYSE)
Μια νέα εποχή ξεκινά για τις υπηρεσίες συνδρομητικής τηλεόρασης στην Ελλάδα. Παρουσιάζεται η υπηρεσία ΟΤΕ TV μέσω Δορυφόρου και ενοποιείται το σύνολο των υπηρεσιών συνδρομητικής τηλεόρασης.
Ξεκινά η εμπορική διάθεση νέων ταχυτήτων γρήγορου Internet, VDSL με ταχύτητες έως 50 Mbps.
Καθιερώνεται η ενιαία εμπορική μάρκα COSMOTE.
Ο Lars Magnus Ericsson, ο Σουηδός εφευρέτης της τηλεφωνικής συσκευής, εγκαθιστά ένα φορητό τηλέφωνο στο αυτοκίνητο της γυναίκας του, που συνδέεται με καλώδια στο δημόσιο τηλεφωνικό δίκτυο.
Τοποθετούνται, σε αυτοκίνητα της αστυνομίας του Σικάγο, ασύρματοι που με σήματα ειδοποιούν για έκτακτες περιστάσεις.
Εμφανίζονται οι διπλής κατεύθυνσης ασύρματοι που επιτρέπουν την ταυτόχρονη ομιλία και ακρόαση, χωρίς να χρειάζεται το πάτημα ενός κουμπιού.
Κυκλοφορούν οι ασύρματοι πομποδέκτες (Walkie-Talkie) που είναι δυνατόν να μεταφέρονται από έναν άνθρωπο.
Γίνεται για πρώτη φορά η σύνδεση ραδιοτηλεφώνου με σταθερό.
Τα πρώτα κινητά τηλέφωνα είναι τηλέφωνα αυτοκινήτων και λειτουργούν σε μια μόνο συχνότητα, ένα συγκεκριμένο κανάλι επικοινωνίας. Το ραδιοτηλέφωνο αποτελείται από έναν πομπό, ένα λήπτη και τη μονάδα λειτουργίας του που τοποθετείται στο χώρο των αποσκευών. Τροφοδοτούνται από την μπαταρία του αυτοκινήτου.
Δημιουργείται το πρώτο εμπορικό δίκτυο κινητής τηλεφωνίας στη Σουηδία.
Εμφανίζεται η τεχνολογία των τρανζίστορ, μικραίνει το μέγεθος και το βάρος των κινητών τηλεφώνων, διαδίδονται περισσότερο, παραμένουν όμως αξεσουάρ αυτοκινήτου.
Δημιουργείται το πρώτο εμπορικό δίκτυο κινητής τηλεφωνίας στις ΗΠΑ.
Ξεκινούν οι πρώτες δοκιμές και εφαρμογές του κυψελωτού συστήματος. Εμφανίζονται τα πρώτα φορητά κινητά τηλέφωνα.
Πραγματοποιείται η πρώτη κλήση από κινητό τηλέφωνο με κυψελωτό σύστημα από τον Martin Cooper, μηχανικό της Motorola.
Λειτουργεί το πρώτο εμπορικό δίκτυο με κυψέλες στην Ιαπωνία.
Κυκλοφορούν τα πρώτα αναλογικά κινητά τηλέφωνα. Τα περισσότερα έχουν το μέγεθος μιας μικρής βαλίτσας.
Οι σκανδιναβικές χώρες δημιουργούν ένα κοινό αναλογικό δίκτυο με κυψέλες, το οποίο επιτρέπει την περιαγωγή και δίνει το προβάδισμα ανάπτυξης σε εταιρείες κατασκευής κινητών τηλεφώνων όπως η Ericsson και η Nokia.
Οι χώρες της Ευρωπαϊκής κοινότητας ξεκινούν να εργάζονται από κοινού για ένα ενιαίο σύστημα κινητής τηλεφωνίας, το GSM.
Κυκλοφορεί το DynaTac 8000X, το πρώτο κινητό τηλέφωνο που μπορεί να μεταφέρεται άνετα από έναν άνθρωπο. Κοστίζει ιδιαίτερα ακριβά.
Κυκλοφορεί το MicroTac, το πρώτο μικρό κινητό τηλέφωνο.
Ολοκληρώνεται το GSM, το πρώτο κοινό σύστημα κινητής τηλεφωνίας. Το υιοθετούν άμεσα και πολλές άλλες χώρες εκτός Ευρώπης.
Το 1992 ξεκινά να λειτουργεί το GSM, το Παγκόσμιο Σύστημα για την Κινητή Τηλεφωνία.
Η Cosmote ξεκινά την εμπορική της λειτουργία στο χώρο της κινητής τηλεφωνίας. Εκδίδονται στην Ελλάδα οι δυο πρώτες άδειες εταιριών κινητής τηλεφωνίας και εγκαθίστανται τα πρώτα δίκτυα.