Τι μπορεί να συνδέει την Ορέστεια του Αισχύλου, που ανέβηκε στις 12&13/7 στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου σε σκηνοθεσία Θεόδωρου Τερζόπουλου, με το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών;
Στο πρώτο μέρος του έργου, η Κλυταιμνήστρα αναγγέλλει την άλωση της Τροίας από τους Αχαιούς και την επιστροφή του άντρα της, Αγαμέμνονα, στις Μυκήνες. «Ποιος τόσο γρήγορα έφτασε να το αναγγείλει, μέσα σε μια μόλις νύχτα;», αναρωτιέται με δυσπιστία ο Χορός-λαός. Η βασίλισσα των Μυκηνών, αποκρινόμενη, δίνει μια ιδιαίτερα γλαφυρή περιγραφή της διαδρομής του «πρώτου νυχτερινού αγγελιαφόρου της πυράς» ή αλλιώς των φρυκτωριών, του πιο διαδεδομένου συστήματος αναμετάδοσης οπτικών σημάτων κατά την αρχαιότητα:
Ο Ήφαιστος λαμπρό φέγγος στέλνοντας από την Ίδη (σ.σ. όρος της Τροίας). Το μήνυμα με σήμα φωτεινό προς άλλα σήματα φωτιάς μέχρις εδώ μεταφέρθηκε. Η Ίδη προς τον Ερμαίον βράχο της Λήμνου το έστειλε. Από το νησί υποδέχθηκε το μέγα φως τρίτος ο Άθως, του Διός το βουνό. Κι ασυγκράτητη, ώστε να δρασκελίζει τη ράχη του πελάγου, η δύναμή της φλόγας, ενώ ηδονικά συνέχιζε το ταξίδι της, κι ο πυρσός από πεύκο, φως λαμπερό και χρυσαφένιο σαν τον ήλιο, στη βίγλα (σ.σ. το παρατηρητήριο) του βουνού Μακίστου αγγελία έκαναν. […] Φτάνοντας μακριά το φως της πυράς, προς τα νερά του Ευρίου, διαμηνύει το σήμα στους φρουρούς του Μεσσαπίου. […] πάνω από τον κάμπο του Ασωπού πήδησε, όμοια με χαρωπή σελήνη, προς τις κορφές του Κιθαιρώνα, κι έστρεψε τη μαντατοφόρα φλόγα προς άλλη κατεύθυνση. […] Πάνω από τη λίμνη της Γοργώπης το φως άστραψε, κι όταν στη ράχη του όρους Αιγίπλαγκτον έφτασε, φρουροί φρόντισαν να μην αργοπορήσουν την υπηρεσία της φωτιάς. Και τη στέλνουν, […], ώστε του Σαρωνικού πορθμού να ξεπερνάει τον κάβο, να φεγγοβολήσει παραπέρα. Έπειτα άστραψε, έπειτα έφτασε στο Αραχναίον όρος, στις σκοπιές που με την πόλη γειτονεύουν, κι έπειτα σ’ αυτές εδώ των Ατρειδών τις στέγες πέφτει το φέγγος τούτο που πρόγονός του είναι της Ίδης η πυρά. Τέτοιες μοιρασιές των λαμπαδηφόρων πρόσταξα, έτσι που διαδοχικά ο ένας τον άλλον να συμπληρώνει και να νικάει με το τρέξιμο ο πρώτος όσο κι ο τελευταίος. Τέτοιο τεκμήριο, σου λέω, έχω για σημάδι τού τι ο άνδρας μου από την Τροία μου παρήγγειλε. (μτφρ. Ελένη Βαροπούλου, 2024)
Η παραπάνω διαδρομή του μηνύματος, ξεκινώντας από την Τροία και φτάνοντας τις Μυκήνες, αναπαρίσταται σε έναν ανάγλυφο πίνακα, στον πρώτο όροφο του Μουσείου, όπου αποτυπώνονται όλα τα δίκτυα των φρυκτωριών στην Ελλάδα, από την αρχαιότητα έως τους βυζαντινούς χρόνους.
Αυτό το καλοκαίρι, επισκέψου το Μουσείο για να περιηγηθείς στους ανακαινισμένους χώρους του και να ανακαλύψεις μοναδικά εκθέματα!
Δευτέρα – Παρασκεύη
10:00-17:00
Μία Κυριακή κάθε μήνα 10:00-17:00
(τελευταία είσοδος στις 16:00)
Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε για τα νέα και τις δράσεις του Μουσείου.