Στα εργαστήρια της Ταινιοθήκης της Ελλάδος φυλάσσονται περίπου 3.000 τεκμήρια από τη συλλογή οπτικοακουστικού υλικού του Μουσείου Τηλεπικοινωνιών.
Πρόκειται κατά κύριο λόγο για slides, όμως περιλαμβάνονται και κινηματογραφικά φιλμ 16 και 35 χιλιοστών, καθώς και μαγνητοταινίες. Το υλικό έχει συντηρηθεί και βρίσκεται αποθηκευμένο σε ειδικές συνθήκες, ενώ η ψηφιοποίησή του έχει σχεδόν ολοκληρωθεί.
Τα slides, που χρονολογούνται από τις αρχές της δεκαετίας του 1950 και φτάνουν μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1990, απεικονίζουν το προσωπικό του ΟΤΕ εν ώρα εργασίας, τις εγκαταστάσεις του Οργανισμού και διάφορα στιγμιότυπα από εκδηλώσεις του. Τα περισσότερα από τα φιλμ πραγματεύονται τηλεπικοινωνιακά θέματα, εκ των οποίων σημαντικός αριθμός αποτελεί παραγωγές του ΟΤΕ. Μεταξύ των φιλμ συγκαταλέγονται ντοκιμαντέρ, τηλεοπτικές σειρές και συνεντεύξεις. Οι μαγνητοταινίες περιλαμβάνουν ηχητικά και οπτικά αρχεία σχετικά με τον ΟΤΕ, εκπομπές ενημερωτικού και ψυχαγωγικού περιεχομένου, συναυλίες, αθλητικούς αγώνες κ.ά.
Πέρα όμως από το περιεχόμενο των παραπάνω τεκμηρίων, έχει ενδιαφέρον κανείς να παρακολουθήσει την τεχνολογική εξέλιξη της καταγραφής της κινούμενης εικόνας:
Το φιλμ είναι ένα φωτοευαίσθητο υλικό που αναπτύχθηκε τα τέλη του 19ού αιώνα, αρχικά για φωτογραφίες και στη συνέχεια για τη λήψη και προβολή κινηματογραφικών ταινιών, με την πρώτη εμπορική κινηματογραφική ταινία να δημιουργείται το 1895 από τους αδελφούς Λυμιέρ (Lumière) στη Γαλλία.
Η ιδέα της μαγνητικής εγγραφής ξεκίνησε να αναπτύσσεται ταυτόχρονα με το φιλμ, όμως η πρώτη μορφή μαγνητικής εγγραφής ήχου χρησιμοποιήθηκε το 1928 από τον Φριτς Πφλάουμερ (Fritz Pfleumer) και το 1956 επεκτάθηκε στη βιντεοσκόπηση (βιντεοταινία). Επιπλέον, κατά τις δεκαετίες του 1950 και του 1960 οι μαγνητικές ταινίες ήταν από τα βασικά μέσα αποθήκευσης δεδομένων για μεγάλους υπολογιστές (mainframes).
Από τη δεκαετία του 1990 και έπειτα, η μαγνητική ταινία άρχισε να αντικαθίσταται από την ψηφιακή τεχνολογία, ωστόσο ακόμα και στις μέρες μας οι εταιρείες τη χρησιμοποιούν για την αποθήκευση δεδομένων λόγω της μακροχρόνιας ανθεκτικότητάς και της μεγάλης χωρητικότητάς της.
Η διαφύλαξη της συλλογής των φιλμ και των μαγνητοταινιών του Μουσείου από την Ταινιοθήκη δεν γίνεται μόνο για λόγους διατήρησης της τεχνολογικής κληρονομιάς, αλλά και γιατί οι επάλληλες ψηφιοποιήσεις του περιεχομένου τους ‒απόρροια της εξέλιξης της τεχνολογίας‒ πρέπει να πραγματοποιούνται από την πρωταρχική πηγή, δηλαδή το φιλμ ή την μαγνητοταινία, καθώς έτσι επιτυγχάνεται η καλύτερη δυνατή ποιότητα εικόνας και ήχου.
Δες το βίντεο με στιγμιότυπα από εταιρικό-διαφημιστικό ντοκιμαντέρ του ΟΤΕ παραγωγής 1964, το οποίο έχει ψηφιοποιηθεί από φιλμ 35mm. Η ταινία παρουσιάζει την υποδομή και τις υπηρεσίες του ΟΤΕ με πλάνα εξωτερικών συνεργείων επί τω έργω. Ακόμα, περιγράφονται αναλυτικά τα αστικά τηλεφωνικά κέντρα και η αξιοποίηση των τεχνολογιών αυτών προς όφελος του πολίτη, ο ρόλος των τηλεφωνητριών του ΟΤΕ, η ασύρματη επικοινωνία, η τηλεγραφία, η χρήση τηλετύπων κ.ά. Επίσης, παρουσιάζεται μια σειρά από γραφήματα που καταδεικνύουν την αύξηση κάθε μετρήσιμου μεγέθους που αφορά στην εξέλιξη του οργανισμού από την ίδρυσή του.
Δευτέρα – Παρασκεύη
10:00-17:00
Μία Κυριακή κάθε μήνα 10:00-17:00
(τελευταία είσοδος στις 16:00)
Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε για τα νέα και τις δράσεις του Μουσείου.