Νέα

//
//
//
Καλλιτεχνικό εργαστήρι "Curiositas-Visitations"
13 Δεκεμβρίου 2022

Καλλιτεχνικό εργαστήρι "Curiositas-Visitations"

Την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου, πραγματοποιήθηκε στους χώρους της μόνιμης έκθεσης του μουσείου, το καλλιτεχνικό εργαστήρι/ project Curiositas - Visitations, στο οποίο ο Γιάννης Χατζηασλάνης (φωτογράφος και Εικαστικός) έχοντας επισκεφθεί περισσότερα από 50 μουσεία της Αττικής μέσα σε μία πενταετία, φωτογράφισε ετερόκλητα αντικείμενα, τεχνουργήματα, κειμήλια άσχετα μεταξύ τους, αναδεικνύοντας το στοιχείο της έκπληξης, της περιέργειας και της απρόσμενης συνάντησης. Μέσα από μία διαδικασία επιλογής, σύγκρισης και αντιπαραβολής, παρουσίασε μία συλλογή εικόνων οι οποίες αφηγούνται ιστορίες. Με αυτόν τον τρόπο, μας βοήθησε να δούμε πιο ξεκάθαρα τη σχέση φωτογράφου- επισκέπτη- συλλέκτη, ο οποίος φωτογραφίζοντας τα μουσεία, ανακαλύπτει απρόσμενα πράγματα και δημιουργεί διαφορετικές αφηγήσεις.

Στο πρώτο μέρος του εργαστηρίου, ο Βαγγέλης Ιωακειμίδης (επιμελητής εκθέσεων και εκδόσεων στον τομέα της φωτογραφίας) μας εισήγαγε στον κόσμο των Cabinets de Curiosites (ερμάρια  θαυμάτων) του 16ου αιώνα. Πρόκειται για συλλογές παράξενων ποικιλόμορφων αντικειμένων από μακρινές χώρες του κόσμου που οι συλλέκτες τοποθετούσαν σε δωμάτια με άτακτη οργάνωση, προκειμένου να τα μοιραστούν με τους δικούς τους ανθρώπους και όχι με το ευρύ κοινό. Από τον 17ο αιώνα και μετά, οι συλλογές μεταφέρονται από τα cabinets de curiosites  στα Mουσεία (με πρώτο το Ashmolean Museum στην Οξφόρδη, Αγγλία) .

Στο δεύτερο μέρος του εργαστηρίου, οι συμμετέχοντες επιλέγοντας  από 150 μικρά τυπώματα- εικόνες εκθεμάτων, προθηκών και μουσειακών χώρων της εργασίας Visitations του Γιάννη Χατζηασλάνη, έγιναν οι ίδιοι φωτογράφοι και έφτιαξαν με παιχνιδιάρικη διάθεση τις δικές τους φωτογραφικές ομαδοποιήσεις/ αφηγήσεις.

Στη συνέχεια, με το κινητό τους τηλέφωνο κατέγραψαν ένα έκθεμα της επιλογής του από τη μόνιμη έκθεση του Μουσείου Τηλεπικοινωνιών και αποτύπωσαν τη δική τους  ιστορία γύρω από αυτό.

Το  Μουσείο Τηλεπικοινωνιών αποτέλεσε έναν από τους σταθμούς  των μετέπειτα εργαστηρίων  που θα πραγματοποιηθούν στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις της επικράτειας.

Πίσω στα Νέα
Play Video
Μετάβαση στο περιεχόμενο