Σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης θυμόμαστε την τηλεφωτογραφία που στάλθηκε από την Στοκχόλμη στην Αθήνα με τη βράβευση του Νόμπελ Λογοτεχνίας στον ποιητή Γιώργο Σεφέρη, στις 24 Οκτωβρίου 1963 – το πρώτο Νόμπελ για την χώρα μας – μέσω του πρώτου μηχανήματος τηλεφωτογραφίας στην Ελλάδα που λειτούργησε το 1949 από τον ΟΤΕ.
Συνυποψήφιοί του ήταν ιερές μορφές της παγκόσμιας λογοτεχνίας, όπως ο Πάμπλο Νερούδα και ο Γιούκιο Μισίμα. Ωστόσο, η απόφαση της Σουηδικής Ακαδημίας ήταν ομόφωνη. Ο Γιώργος Σεφέρης "Επελέγη δια το υπέροχον λυρικό ύφος του, που είναι εμπνευσμένο από εν βαθύ αίσθημα δια το ελληνικόν πολιτιστικόν ιδεώδες" σύμφωνα με τη επίσημη ανακοίνωση της Ακαδημίας.
Ο λόγος του Σεφέρη στη βράβευση έμεινε ιστορικός, καθώς συνόψιζε τη σημασία, την ιδιαιτερότητα και την αντοχή του ελληνικού πολιτισμού.
Αργότερα, στις 18 Οκτωβρίου 1979, ο Οδυσσέας Ελύτης, ο ποιητής του φωτός και του Αιγαίου, του έρωτα και της θάλασσας, τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ " για την ποίησή του, η οποία με φόντο την Ελληνική παράδοση, ζωντανεύει με ευαισθητοποιημένη δύναμη και πνευματική καθαρότητα βλέμματος τον αγώνα του σύγχρονου ανθρώπου για ελευθερία και δημιουργικότητα", σύμφωνα με την ανακοίνωση της Σουηδικής Ακαδημίας.
Στην πρώτη απο αριστερά τηλεφωτογραφία από το αρχείο του Μουσείου, ο Σεφέρης παραλαμβάνει το βραβείο Νόμπελ από τον Σουηδό βασιλιά Γουσταύο στις 10 Δεκεμβρίου 1963
Δευτέρα – Παρασκεύη
10:00-17:00
Μία Κυριακή κάθε μήνα 10:00-17:00
(τελευταία είσοδος στις 16:00)
Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε για τα νέα και τις δράσεις του Μουσείου.