Νέα

//
//
//
Το Μουσείο ένα εργαστήρι Πηλού!
18 Οκτωβρίου 2022

Το Μουσείο ένα εργαστήρι Πηλού!

 Φέτος, το Μουσείο μας δεν είναι μόνο Μουσείο! Την Κυριακή 16 Οκτωβρίου μεταμορφώθηκε σε εργαστήρι πηλού για 34 παιδιά ηλικίας από 7 έως 12 χρονών, που άκουσαν την ιστορία του πηλού και έφτιαξαν τα δικά τους κεραμικά αντικείμενα, εμπνευσμένα από τις τηλεπικοινωνίες και τα εκθέματα της έκθεσης!

Οι έμπειροι κεραμιστές Βέρα Σιατερλή και Κυριάκος Σπυρόπουλος ήταν μαζί μας για να  μας μιλήσουν για την κεραμική και να μας καθοδηγήσουν να φτιάξουμε, με τη βοήθεια ειδικού τροχού, πήλινα ταχυδρομικά περιστέρια και δοχεία.

Η ιστορία του πηλού μας πάει πολλούς αιώνες πριν... όπως μας είπε η κα Βέρα Σιατερλή, η κεραμική είναι μια πανάρχαια τέχνη που δημιουργεί με χώμα, νερό και φωτιά! οι πρωτόγονοι τροφοσυλλέκτες έβρισκαν πηλό στις όχθες των ποταμών και τον χρησιμοποιούσαν για επάλειψη του εσωτερικού των καλαθιών με τα οποία μεταφέραν σπόρους. Ενα τέτοιο καλάθι βρέθηκε τυχαία πάνω σε φωτιά και ενώ αυτό κάηκε και εξαφανίστηκε, ο πηλός υπέστη χημική μεταβολή και άλλαξε  χρώμα, έγινε σκληρός σαν πέτρα και αναλλοίωτος για χιλιετίες!

Πώς συνδέεται όμως η κεραμική με τις τηλεπικοινωνίες; οι μονωτήρες από πορσελάνη που χρησιμοποιούνται στις τηλεπικοινωνίες αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο της λειτουργίας και εξάπλωσης των τηλεγραφικών δικτύων!

Στο τέλος του εργαστηρίου, τα παιδιά πήραν την κατασκευή τους στο σπίτι για να αφήσουν τον πηλό να στεγνώσει με φυσικό τρόπο.

Το εργαστήρι θα επαναληφθεί για όσους δεν τα κατάφεραν να είναι μαζί μας στις 30 Απριλίου στην αυλή του Μουσείου. Μην το χάσετε!

#Stay Tuned # Stay Connected

Πίσω στα Νέα
Play Video
Μετάβαση στο περιεχόμενο