Νέα

//
//
//
Τop διάκριση του Μουσείου Τηλεπικοινωνιών στα Mobile Excellence Awards 2020 για την ψηφιακή ξενάγηση με Augmented Reality
9 Οκτωβρίου 2020

Τop διάκριση του Μουσείου Τηλεπικοινωνιών στα Mobile Excellence Awards 2020 για την ψηφιακή ξενάγηση με Augmented Reality

Το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών ήταν από τους μεγάλους νικητές στα φετινά βραβεία Mobile Excellence Awards ’20 της Boussias Communications, αποσπώντας το βραβείο Gold στην κατηγορία «Mobile Εφαρμογές στις υπηρεσίες και τη Διακυβέρνηση», υποκατηγορία «Tourism & Culture» για την ψηφιακή ξενάγηση μέσω επαυξημένης πραγματικότητας AR.

Επιπλέον, το Μουσείο συγκέντρωσε την υψηλότερη βαθμολογία ανάμεσα σε όλες τις υποψηφιότητες όλων των κατηγοριών και βραβεύτηκε με το Platinum βραβείο στην κατηγορία "Κλαδικές Mobile Εφαρμογές". Ο φετινός διαγωνισμός σκοπό είχε να αναδείξει τα κορυφαία προϊόντα και τις πιο καινοτόμες εφαρμογές & υπηρεσίες σε όλο το φάσμα του Mobile Business.

H ψηφιακή διαδρομή ξενάγησης στο Μουσείο με AR, σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε σε συνεργασία με την Cosmote και εξωτερικούς συνεργάτες και αποτελείται από έξι εφαρμογές επαυξημένης πραγματικότητας Augmented Reality που συνδέονται με αντιπροσωπευτικούς σταθμούς της ιστορίας των τηλεπικοινωνιών «συνδέοντας» τους επισκέπτες με τις Συλλογές και τα εκθέματα του Μουσείου.

Η πρωτοτυπία και η ιδιαίτερη αξία του συγκεκριμένου έργου έγκειται στο ότι οι εφαρμογές AR, πέρα από την τεχνολογική τους καινοτομία, μελετήθηκαν και σχεδιάστηκαν στοχευμένα για να ενσωματώσουν και να προβάλουν το περιεχόμενο των Συλλογών, με τέτοιο τρόπο ώστε το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών να αποτελεί σημείο αναφοράς για τα άλλα μουσεία της χώρας. Οι επισκέπτες εντυπωσιάστηκαν από το νέο αυτό πολιτιστικό προϊόν, την άμεση πρόσβαση σε αυτό και τον απλό και φιλικό του χαρακτήρα.

Από τεχνική σκοπιά, το έργο ανέδειξε την τεχνολογική πρωτοπορία της Cosmote, που για τον συγκεκριμένο σκοπό ανέλαβε την ανάπτυξη της ειδικής εφαρμογής ξενάγησης και της πρωτότυπης αρχιτεκτονικής του δικτύου, καθώς και της ψηφιακής αποτύπωσης των εκθεμάτων μέσω AR, έτσι ώστε να προκύψει το ζητούμενο από το Μουσείο αποτέλεσμα.

Συγκεκριμένα, τα σημεία της μόνιμης έκθεσης όπου ενσωματώθηκε η τεχνολογία AR εμπλουτίζοντας την προβολή των εκθεμάτων είναι:

  • Καλωσόρισμα από τον εφευρέτη του τηλεφώνου G.Bell μέσω του ψηφιακού πορτραίτου στην είσοδο του Μουσείου
  • Ο Μορς με 3d ολόγραμμα συστήνεται και προσκαλεί να ανακαλύψουμε τα πιο παλιά τηλεγραφήματα του μουσείου
  • Η πόντιση των καλωδίων γίνεται μπροστά στα μάτια του επισκέπτη από το καλωδιακό πλοίο του ΟΤΕ
  • Ο Τηλεφωνικός Θάλαμος του 1930 περιβάλλεται από 3D ολογράμματα ανθρώπων της εποχής! Mε ΑR παίρνουμε τηλέφωνο γυρνώντας τον δίσκο επιλογής…
  • Ιστορία του κτιρίου του Μουσείου. Τι να υπήρχε στο χώρο του μουσείου 50 χρόνια πριν? Αναλογικά κέντρα σε λειτουργία με ένα κλικ

Το Μουσείο, ενισχύοντας την ανοιχτότητα και εξωστρέφειά του, ενσωμάτωσε τις ΑR ιστορίες τηλεπικοινωνιών και στα social media και το site του, μεταφέροντας την εμπειρία περιήγησης του επισκέπτη σε ψηφιακό περιβάλλον. Επιπλέον, τα AR μέσα συμπεριλήφθησαν με δημιουργικό τρόπο στις ξεναγήσεις και τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου. Αξίζει να αναφερθεί ότι ήδη από το 2018 και μέσα σε δύο χρόνια (2018-2020), 18.000 επισκέπτες γνώρισαν τις Συλλογές και τα εκθέματα του Μουσείου, ενώ πραγματοποιήθηκαν 250 ξεναγήσεις και 240 εκπαιδευτικά προγράμματα με την συμβολή των ΑR.

Η πρόσφατη συγκυρία ανέδειξε τη σημασία της ετοιμότητας του μουσείου να κρατήσει την επαφή και την επικοινωνία με τους επισκέπτες σε ένα αμιγώς ψηφιακό περιβάλλον. Με αυτόν τον τρόπο κατάφερε να ανταποκριθεί άμεσα, δυναμικά & με συνέπεια διατηρώντας και ίσως ενδυναμώνοντας τους δεσμούς του με διαφορετικά κοινά.

Πίσω στα Νέα
Play Video
Μετάβαση στο περιεχόμενο