1947 : Η Τεχνολογική Επανάσταση Του Τρανζίστορ 5

Από την Ηλεκτρομηχανική στην Ηλεκτρονική

Οι εφαρμογές του ηλεκτρομαγνητισμού στα πρώτα στάδια των τηλεπικοινωνιών (ηλεκτρομηχανική)

Οι εφαρμογές των ιδιοτήτων του ηλεκτρομαγνητισμού στις τηλεπικοινωνίες στα πρώτα της στάδια βασίστηκαν κυρίως στις ιδιότητες της ηλεκτρομηχανικής.  Η ηλεκτρομηχανική είναι ένα πεδίο που συνδυάζει τις ηλεκτρικές και τις μηχανικές ιδιότητες για τη δημιουργία συστημάτων που μετατρέπουν την ηλεκτρική ενέργεια σε μηχανική κίνηση (ή το αντίστροφο). Στις τηλεπικοινωνίες, τα ηλεκτρομηχανικά συστήματα χρησιμοποιούνταν ιστορικά για μετάδοση σήματος, μεταγωγή και ενίσχυση πριν από την άνοδο των αμιγώς ηλεκτρονικών συστημάτων. Αυτά τα συστήματα βασίζονται σε κινούμενα μηχανικά εξαρτήματα που λειτουργούν με ηλεκτρικά σήματα, όπως ρελέ, διακόπτες, κινητήρες και ηλεκτρομηχανικοί μετατροπείς.

Η ηλεκτρονική μετάβαση (τρανζίστορ)

Το τρανζίστορ σηματοδοτεί μία νέα εποχή για την τεχνολογική εξέλιξη των τηλεπικοινωνιών αλλά και σε ευρύτερο αυτών της τεχνολογίας. Μεταβαίνουμε πλέον στην ηλεκτρονική εποχή. Ο ηλεκτρισμός δεν λειτουργεί, πλέον, μόνο ως «κινητήρας» για μηχανικά εξαρτήματα αλλά ο ίδιος ο έλεγχος της έντασης και της ροής του ρεύματος συνιστούν στοιχεία της λειτουργίας των τηλεπικοινωνιακών συσκευών.

Η γέννηση μίας ρηξικέλευθης τεχνολογικής πραγματικότητας

Η χρήση του τρανζίστορ δεν θα περιοριστεί στις τηλεπικοινωνίες της εποχής αλλά θα επεκταθεί και σε άλλους τομείς όπως ο αναφυόμενος κλάδος της πληροφορικής. Στην πραγματικότητα θα επιτρέψει το συγκερασμό διαφορετικών επιστημονικών και τεχνολογικών πεδίων και κλάδων. Η τωρινή π.χ. συναίρεση τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής σε ένα ενιαίο πεδίο εφαρμογών δεν θα ήταν εφικτή χωρίς την εφεύρεση του τρανζίστορ και την ανάπτυξη της ηλεκτρονικής. Στις τηλεπικοινωνίες, τα ηλεκτρονικά αντικατέστησαν τα ηλεκτρομηχανικά συστήματα, επιτρέποντας ταχύτερες, πιο αποτελεσματικές και μικροσκοπικές τεχνολογίες επικοινωνίας όπως οι οπτικές ίνες, τα ασύρματα δίκτυα και η ψηφιακή μετάδοση δεδομένων.

Play Video
Μετάβαση στο περιεχόμενο