Νέα

//
//
//
Το σπουδαιότερο μυστικό του Μαρκόνι / Σαν σήμερα γεννήθηκε το 1874
25 Απριλίου 2025

Το σπουδαιότερο μυστικό του Μαρκόνι / Σαν σήμερα γεννήθηκε το 1874

Στις 25 Απριλίου 1874 γεννήθηκε ο Guglielmo Marconi, εφευρέτης της ασύρματης τηλεγραφίας και πρωτοπόρος της ραδιοεπικοινωνίας.

Γόνος ευκατάστατης οικογένειας με ιταλικές και ιρλανδικές ρίζες, δεν πραγματοποίησε ποτέ ανώτερες σπουδές καθώς ήταν κακός μαθητής, όμως από μικρή ηλικία φανέρωσε την κλίση του προς τις φυσικές επιστήμες και τον ηλεκτρισμό. 

Η κόρη του Degna στο βιβλίο για τον πατέρα της (My father, Marconi) αφηγείται μεταξύ άλλων τα πρώτα του πειράματα, τα οποία εν τέλει τον οδήγησαν στην εφεύρεση της ασύρματης τηλεγραφίας

Την περίοδο 1894-1895 ο Guglielmo διέμενε μαζί με την οικογένειά του στην κοινότητα Pontecchio, λίγο έξω από την Bologna. Έχοντας μετατρέψει τη σοφίτα του σπιτιού σε εργαστήριο, πειραματιζόταν στην ασύρματη εκπομπή μηνυμάτων, επηρεασμένος από τις εργασίες των φυσικών James Maxwell, Heinrich Hertz και Oliver Lodge. Ήταν τέτοια η προσήλωσή του που η μητέρα του αναγκαζόταν να του αφήνει φαγητό έξω από την κλειστή πόρτα, καθώς σπάνια έβγαινε από το δωμάτιο.

Κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης των τεσσάρων ξαδελφών του, η κλειδωμένη πόρτα  του εργαστηρίου κίνησε την περιέργεια των κοριτσιών, τα οποία ζητούσαν επίμονα να τους επιτρέψει να μπουν. Ο Guglielmo με τα πολλά υπέκυψε, ωστόσο το θέαμα που αντίκρυσαν τις άφησε μάλλον αδιάφορες: βάζα με και γλάστρες γεμάτες με νερό και δυο καμπυλωτές σανίδες ξύλου καλυμμένες με κασσίτερο.

Αντιμέτωπος με τις απορίες των ξαδελφών του, ο Guglielmo τους εξήγησε ότι πρόκειται για ανακλαστήρες. Η Daisy, η μικρότερη εξ αυτών και αγαπημένη του, μην καταλαβαίνοντας την χρησιμότητά τους αναρωτήθηκε: «Και τι ακριβώς ανακάλυψες;».

«Βλέπεις την βελόνα;» την ρώτησε ο Guglielmo. «Παρακολούθησέ την τώρα που θα την βάλω στο τραπέζι». Έπειτα πήρε μια ναυτική πυξίδα και την τοποθέτησε στην απέναντι πλευρά του δωματίου. «Τώρα πρόσεξε Daisy. Θα κάνω τη βελόνα να μετακινηθεί χωρίς να την αγγίξω», της είπε.

Η Daisy γέλασε, γνωρίζοντας ότι ο ξάδελφός της συνήθιζε να κάνει διάφορα μαγικά τρικ για να την εντυπωσιάσει. Ο Guglielmo τότε έκατσε μπροστά από μια ηλεκτρονική γυάλα σε σχήμα αχλαδιού που εξέπεμπε ένα μπλε φως και με το που την άγγιξε η βελόνα και η πυξίδα άρχισαν να κινούνται ταυτόχρονα.

Αυτή τη φορά το μαγικό του ήταν πολύ εύκολο να το εξηγήσει: ένα σύρμα, όσο μια τρίχα, ένωνε τη βελόνα και την πυξίδα. Η Daisy το έπιασε και το έσυρε ανάμεσα στα δάχτυλά της, με τον Guglielmo να την κοιτάει αμήχανος. Τα κορίτσια δεν καταλάβαιναν τι ακριβώς παρακολουθούσαν, αλλά ήταν εμφανώς εντυπωσιασμένες.

Η επίδειξη στη σοφίτα είχε μετατραπεί σε προσωπικό θρίαμβο της Daisy. Χρόνια αργότερα ο Guglielmo θα πει στην Degna ότι μισούσε να αποκαλύπτει τα μυστικά του και ότι αυτό το μυστικό που κρατούσε καλά κλεισμένο στο μικρό αυτοσχέδιο εργαστήριό του ήταν το σπουδαιότερο της ζωής του.   

Φωτογραφία

Ο Guglielmo Marconi με τον πομπό με διάκενο σπινθηριστή (δεξιά) και τον συνεκτικό δέκτη (αριστερά) που χρησιμοποίησε σε μερικές από τις πρώτες ραδιοτηλεγραφικές μεταδόσεις μεγάλων αποστάσεων. (Πηγή αναπαραγωγής εικόνας: Wikimedia Commons)

Πίσω στα Νέα
Play Video
Μετάβαση στο περιεχόμενο