4ήμερο γιορτής και αλληλεπίδρασης στο Μουσείο
Με 557 επισκέπτες το Μουσείο γιόρτασε από τις 16 έως τις 19 Μαΐου την Παγκόσμια Ημέρα Τηλεπικοινωνιών (17/05) και τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων (18/05).
Εμπνευσμένοι από το φετινό μήνυμα του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM) «Μουσεία και κοινωνίες σε διαρκή αλλαγή», μικροί και μεγάλοι είχαν τη δυνατότητα να ανακαλύψουν μέσα από δωρεάν δημιουργικές και ψυχαγωγικές δράσεις την ιστορία των τηλεπικοινωνιών.
Αντίστοιχες εκδηλώσεις οργανώθηκαν και στα υπόλοιπα Μουσεία της χώρας, με τον κόσμο να δίνει ηχηρό παρών και να ανταποκρίνεται στο κάλεσμα ενός θεσμού που γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής. Είναι ενδεικτικό ότι σε σχέση με τις περσινές εκδηλώσεις, ο φετινός αριθμός των επισκεπτών του Μουσείου Τηλεπικοινωνιών αυξήθηκε κατά 25%. Αξιοσημείωτο είναι ότι από τους 557 επισκέπτες οι 166 ήρθαν για να ανακαλύψουν το Μουσείο χωρίς να συμμετέχουν σε κάποια εκπαιδευτική δράση.
Ξεχωριστή στιγμή αποτέλεσε η φιλοξενία 99 παιδιών και συνοδών από τους Μη Κερδοσκοπικούς Οργανισμούς «Πλοήγηση», «Κέντρο Αγάπης Ελευσίνας» και «Αμυμώνη» προσφέροντάς τους μια αξέχαστη εμπειρία μάθησης και δημιουργικής έκφρασης.
Οι δράσεις ξεκίνησαν το απόγευμα της Παρασκευής 16 Μαΐου με το διαδραστικό παιχνίδι «Βρες τη λέξη» για τα παιδιά από την «Πλοήγηση». Το πρόγραμμα επαναλήφθηκε την επομένη για τα παιδιά από το «Κέντρο Αγάπης Ελευσίνα».
Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου 17 & 18 Μαΐου οργανώθηκαν STEM εργαστήρια ρομποτικής , καθώς και το storytelling εργαστήρι «Αγγελιαφόρος της Θεάς», ενώ η παράσταση «Κλήση από τον Ισημερινό», ταξίδεψε τους θεατές στη δεκαετία του ’70 και τις τηλεπικοινωνίες της εποχής. Παράλληλα, το προσωπικό του Μουσείου ξεναγούσε τους επισκέπτες στις συλλογές του. Την Κυριακή, στον πρόσφατα ανακαινισμένο 2ο όροφο του Μουσείου, η Χορωδία του Ομίλου ΟΤΕ Αθήνας έδωσε μια ξεχωριστή νότα τραγουδώντας και αυτοσχεδιάζοντας μαζί με τα παιδιά.
Το τετραήμερο έκλεισε τη Δευτέρα με την επίσκεψη παιδιών από την «Αμυμώνη». Οι συμμετέχοντες, με την καθοδήγηση μιας εκπαιδευτικού ειδικής αγωγής, πραγματοποίησαν μια απτική διαδρομή στα εκθέματα του Μουσείου, αποδεικνύοντας ότι με τις κατάλληλες πρακτικές κάθε ευάλωτη κοινωνική ομάδα μπορεί να απολαμβάνει την εμπειρία ενός μουσείου.
Αυτό άλλωστε τονίζει και το φετινό μήνυμα της ICOM: σε μια εποχή διαρκούς μετασχηματισμού της κοινωνίας, τα Μουσεία να μην στέκουν αμέτοχα απέναντι στις κοινωνικές αλλαγές, αλλά ως φορείς εκπαίδευσης, πολιτιστικής κληρονομιάς και κοινωνικής συνοχής να επαναπροσδιορίζουν τον ρόλο τους και να δημιουργούν νέες συνθήκες λειτουργίας και επικοινωνίας με το κοινό.
Δευτέρα – Παρασκεύη
10:00-17:00
Μία Κυριακή κάθε μήνα 10:00-17:00
(τελευταία είσοδος στις 16:00)
Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε για τα νέα και τις δράσεις του Μουσείου.