12 Απριλίου: Διεθνής ημέρα πτήσης του ανθρώπου στο διάστημα
Η 12η Απριλίου, η οποία έχει ανακηρυχθεί από τον ΟΗΕ ως ημέρα εορτασμού της απαρχής της διαστημικής εποχής, συμπίπτει φέτος με την αποστολή του Artemis II, την πρώτη επανδρωμένη αποστολή στη Σελήνη μετά από 50 χρόνια. Με αφορμή αυτή την ημέρα ανασύρουμε από το Αρχείο μας φωτογραφία του πρώτου ανθρώπου που ταξίδεψε στο διάστημα κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα.
Ο Γιούρι Γκαγκάριν στην Ακρόπολη
Βρισκόμαστε στα Προπύλαια, 13 Φεβρουαρίου του 1962. Ο Σοβιετικός κοσμοναύτης Γιούρι Γκαγκάριν, στο πλαίσιο παγκόσμιας περιοδείας, επισκέπτεται την Αθήνα 10 μήνες μετά την διαστημική του αποστολή με το Βοστόκ 1, στις 12 Απριλίου 1961. Ο πρώτος άνθρωπος στο διάστημα έχει εκφράσει την επιθυμία να επισκεφθεί το κορυφαίο μνημείο του ελληνικού πολιτισμού. Παρά τις αυστηρές απαγορεύσεις της αστυνομίας πλήθος κόσμου τον επευφημεί. Στο χέρι του κρατάει ένα κλάδο ελιάς, το σύμβολο της ειρήνης, που κάποιος του προσέφερε στον ιερό βράχο της Ακρόπολης. Δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα μάρμαρα που έκλεψε ο Έλγιν και παρατηρεί ότι τα είχε δει κατά την επίσκεψή του στο Βρετανικό Μουσείο. Σταματάει στο σημείο που ο Μανώλης Γλέζος κατέβασε τη ναζιστική σημαία και ζητάει περισσότερες πληροφορίες για τον ήρωα της Εθνικής Αντίστασης που εκείνη τη στιγμή είναι φυλακισμένος. Φωτορεπόρτερ και κινηματογραφιστές τον ακολουθούν παντού. Τουρίστες και Έλληνες ζητούν αυτόγραφα και να φωτογραφηθούν μαζί του. Η παρουσία του Γκαγκάριν στην Ακρόπολη συνδέει συμβολικά το ένδοξο παρελθόν της Ελλάδας με τα μεγάλα επιτεύγματα της σύγχρονης εποχής και κάνει αυτή την επίσκεψη να μοιάζει με μια ξεχωριστή στιγμή της ιστορίας.
Η σημασία της διαστημικής εποχής: we are all connected
Τα οφέλη που προέκυψαν από τον ψυχροπολεμικό ανταγωνισμό των Η.Π.Α. και της Ε.Σ.Σ.Δ. για την κατάκτηση του διαστήματος αναγνωρίζονται και από τον Ο.Η.Ε., ο οποίος, στο σκεπτικό της απόφασης για τον εορτασμό της 12ης Απριλίου, επιβεβαιώνει τη σημαντική συμβολή της διαστημικής επιστήμης και τεχνολογίας στην επίτευξη των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης, στην ενίσχυση της ευημερίας των λαών και στην ειρηνική συνύπαρξή τους. Ο Γιούρι Γκαγκάριν εξέφρασε το ίδιο νόημα με άλλα λόγια: «Όταν περιφερόμουν γύρω από τη Γη με το διαστημόπλοιο είδα για πρώτη φορά πόσο όμορφος είναι ο πλανήτης μας. Ανθρωπότητα, ας διατηρήσουμε και ας αυξήσουμε αυτή την ομορφιά, και ας μην την καταστρέψουμε!»
Φωτογραφία:
Ο Γιούρι Γκαγκάριν επισκέπτεται την Ακρόπολη των Αθηνών. 13 Φεβρουαρίου 1962. (φωτ. Αφοί Φλώρου-Νικόλαος Λεων. Φλώρος)