Γνωρίζετε τον Γκράχαμ Μπελ; Φυσικά ρητορική είναι η ερώτηση γιατί ελάχιστοι άνθρωποι στον πλανήτη, δεν αναγνωρίζουν στο πρόσωπό του, τον εφευρέτη του τηλεφώνου.
Και όμως αρκούσαν 2 ώρες λιγότερο, ίσως και παραπάνω, για να μην υπάρχει αυτό το όνομα στο λήμμα: εφευρέτης τηλεφώνου, αλλά το όνομα ενός άλλου!
Σαν σήμερα, 14 Φεβρουαρίου του 1876, ακριβώς πριν 143 χρόνια, στις 4 το απόγευμα, στο Γραφείο Ευρεσιτεχνίας στο Σικάγο, η μοίρα αλλά και η συγκυρία, έπαιξε ένα άσχημο παιχνίδι, σε ένα εφευρέτη, που μετά από μια σειρά μη αξιόλογων επινοήσεων και κατασκευών, πίστευε, ότι κατάφερε να φτάσει σε μια συσκευή, που θα άλλαζε όχι μόνο τη ζωή του, αλλά και την επικοινωνία, σε ολόκληρο τον κόσμο.
Επρόκειτο για τον αμερικανό φυσικό Ελίσα Γκρέι, ο οποίος περιχαρής, πήγε στο γραφείο, να κατοχυρώσει την εφεύρεση του, αλλά εκεί πληροφορήθηκε ότι τον «πρόλαβε άλλος».
Ο Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ, είχε προλάβει να κατοχυρώσει τη δική του συσκευή, 2 ώρες νωρίτερα!
Στη δικαστική διαμάχη, που ακολούθησε, το δικαστήριο δέχτηκε ότι οι δύο εφευρέσεις, παρουσιάστηκαν ταυτόχρονα, αλλά αναγνώρισε την προτεραιότητα στον Μπελ.
Μια θέση στο πάνθεο των μεγάλων εφευρετών και στη αιωνιότητα, είχε «αλλάξει χέρια», για 2 ώρες μόνο.
Στις 7 Μαρτίου 1876 το Γραφείο Ευρεσιτεχνιών των ΗΠΑ δίνει στον Μπελ το υπ’ αριθμόν 174.465 δίπλωμα, με το οποίο κατοχυρώνεται «η μέθοδος και η συσκευή για τη μετάδοση φωνής ή άλλων ήχων τηλεγραφικώς (...) με τη χρήση ηλεκτρικών παλμών της ίδιας μορφής με τις ταλαντώσεις του αέρα, οι οποίες ακολουθούν τη μετάδοση φωνής ή άλλων ήχων...».
Το τηλέφωνο…. ήταν πια γεγονός! Μια συσκευή με τη μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα και χρήση, που αντίκρισε ποτέ η ανθρωπότητα!
Επειδή όμως η ιστορία δεν τελειώνει εδώ, τόσο απλά, γιατί μετά υπήρξε και «τρίτο» πρόσωπο, τη συνέχεια αλλά και πολλές άλλες ιστορίες, μπορείτε να την ακούσετε, σε μια επίσκεψή σας στο Μουσείο Τηλεπικοινωνιών.
Γιατί το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών, μέσα από το πλήθος των αντικειμένων και των αρχείων, που υπάρχουν στις Συλλογές του, «αφηγείται» ιστορίες από την πορεία των τηλεπικοινωνιών στη χώρα μας και το εξωτερικό.
Κλείστε ηλεκτρονικά (online booking) τη δική σας επίσκεψη και ελάτε να γνωρίσετε από κοντά τους μεγάλους εφευρέτες των τηλεπικοινωνιών και τις μικρές ή μεγάλες στιγμές τους στη διαδρομή τους, προς τις μεγάλες ανακαλύψεις τους!
Δευτέρα – Παρασκεύη
10:00-17:00
Μία Κυριακή κάθε μήνα 10:00-17:00
(τελευταία είσοδος στις 16:00)
Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε για τα νέα και τις δράσεις του Μουσείου.