Νέα

//
//
//
ΟΤΕ και Ελληνική Τηλεόραση : 55 χρόνια μαζί
ΟΤΕ και Ελληνική Τηλεόραση : 55 χρόνια μαζί - 1
ΟΤΕ και Ελληνική Τηλεόραση : 55 χρόνια μαζί - 2
ΟΤΕ και Ελληνική Τηλεόραση : 55 χρόνια μαζί - 3
ΟΤΕ και Ελληνική Τηλεόραση : 55 χρόνια μαζί - 4
ΟΤΕ και Ελληνική Τηλεόραση : 55 χρόνια μαζί - 1
ΟΤΕ και Ελληνική Τηλεόραση : 55 χρόνια μαζί - 2
ΟΤΕ και Ελληνική Τηλεόραση : 55 χρόνια μαζί - 3
ΟΤΕ και Ελληνική Τηλεόραση : 55 χρόνια μαζί - 4
23 Φεβρουαρίου 2021

ΟΤΕ και Ελληνική Τηλεόραση : 55 χρόνια μαζί

Πέρασαν 55 χρόνια ακριβώς, από τότε, που «γεννήθηκε» η ελληνική τηλεόραση, ξεκινώντας την επίσημη λειτουργία της, από το κτίριο του ΟΤΕ, στην Γ΄ Σεπτεμβρίου.

Ήταν 23 Φεβρουαρίου του 1966, ημέρα Τετάρτη, και ώρα 18.30 το απόγευμα, όταν μια γυναικεία φιγούρα, προβάλλει στην οθόνη των λιγοστών δεκτών τηλεοράσεως, που υπάρχουν στην πόλη της Αθήνας.

«Καλησπέρα σας. Από σήμερα, το Ελληνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας καθιερώνει το νέο του βραδινό ωράριο για τις τεχνικές δοκιμές του Πειραματικού Πομπού Τηλεόρασης ». Με αυτά τα λόγια η Ελένη Κυπραίου, η πρώτη παρουσιάστρια, αναγγέλλει την έναρξη της ελληνικής τηλεόρασης.

Το σήμα εκπέμπεται από τους πομπούς του ΟΤΕ, στο κτίριο, που θεωρείται το ψηλότερο της Αθήνας, τότε.

Η πρώτη «επαφή» του ΟΤΕ με την τηλεόραση, έχει ήδη γίνει.

Λίγο καιρό αργότερα, ο ΟΤΕ προμηθεύεται ένα πλήρες τηλεοπτικό στούντιο.

Κάμερες,video, telecine, μόνιτορ, φώτα, μικρόφωνα, αρχικά τοποθετούνται σε ένα van, εξωτερικών μεταδόσεων και από τον Πύργο του ΟΤΕ στη Θεσσαλονίκη και αργότερα, στον 10ο όροφο του Υπεραστικού Μεγάρου, πραγματοποιεί δοκιμαστικές εκπομπές, καθώς και συμπαραγωγές με το τότε Ε.Ι.Ρ..

Η συμμετοχή του ΟΤΕ στο ξεκίνημα της Τηλεόρασης στην Ελλάδα, ήταν σημαντική αλλά και ουσιαστική.

Παρέχει τεχνογνωσία, ανθρώπινο δυναμικό, κτίρια και μηχανήματα, υποστηρίζοντας τη μετάδοση του πρώτου τηλεοπτικού σήματος, αλλά συμβάλλει και στην προβολή μεγάλων γεγονότων, παγκόσμιου ενδιαφέροντος, όπως με την ιστορική δορυφορική λήψη της μετάδοσης της άφιξης του ανθρώπου στο φεγγάρι.

Ενώ μετά προχώρησε στην υποστήριξη της διανομής του τηλεοπτικού σήματος των κρατικών καναλιών σε όλα τα μεγάλα κέντρα εκπομπής στην Ελλάδα, καθώς και στο ξεκίνημα των πρώτων ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών.

Όσο για το πρώτο στούντιο του ΟΤΕ, αυτό βρίσκεται στο Μουσείο,στη Νέα Κηφισά, για να ταξιδέψει όλους πίσω στο χρόνο, με τις κάμερες και τα μόνιτορ, να ζωντανεύουν την ασπρόμαυρη εικόνα, εκείνης της «ηρωικής» εποχής, όταν η τηλεόραση έκανε τα πρώτα της βήματα!

«Φώτα, κάμερες….. πάμε», λοιπόν και η «εκπομπή» στο Μουσείο Τηλεπικοινωνιών, αρχίζει!

Πίσω στα Νέα
Play Video
Μετάβαση στο περιεχόμενο