Νέα

//
//
//
Πατησίων 85, το Νέο Μουσείο στο κέντρο της Αθήνας!
24 Μαΐου 2024

Πατησίων 85, το Νέο Μουσείο στο κέντρο της Αθήνας!

Μία εβδομάδα μετά την ολοκλήρωση του 4ήμερου δράσεων για τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων και Παγκόσμιας Ημέρας Τηλεπικοινωνιών, το Μουσείο ανακοινώνει το επόμενο βήμα- έκπληξη!

Στον προαύλιο χώρο του Μουσείου εχθές, 23 Μαίου, ο Όμιλος ΟΤΕ ανακοίνωσε επίσημα στους προσκεκλημένους δημοσιογράφους τη δημιουργία του Νέου Μουσείου, έκτασης άνω των 5.000 τ.μ.  στο κέντρο της Αθήνας. Συγκεκριμένα, το Νέο Μουσείο θα ολοκληρωθεί μέσα στα επόμενα χρόνια, και θα στεγάζεται σε μέρος του ιστορικού κτιριακού συγκροτήματος ΥΜΑ-ΝΥΜΑ (Υπεραστικό Μέγαρο Αθηνών - Νέο Υπεραστικό Μέγαρο Αθηνών) και ειδικότερα στο ΥΜΑ, στην οδό Πατησίων 85. Το ΥΜΑ αποτελεί ένα ζωντανό κομμάτι της ιστορίας του ΟΤΕ και των τηλεπικοινωνιών της χώρας και ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1954! Από εκεί περνούσαν όλες οι κλήσεις της Αθήνας, από και προς την Ελλάδα  και το εξωτερικό, ενώ οι τηλεφωνήτριες και οι τηλεγραφητές που εργάζονταν εκεί, διαχειρίζονταν τηλεγραφήματα και τηλεφωτογραφίες που σε πολλές περιπτώσεις καθόρισαν την ιστορία της Ελλάδας.

Την αρχιτεκτονική μελέτη του Νέου Μουσείου έχει αναλάβει το αρχιτεκτονικό γραφείο Kokkinou – Kourkoulas Architects and Associates, ενώ τη μουσειολογική και μουσειογραφική μελέτη η αρχιτέκτονας-μουσειολόγος κα Ερατώ Κουτσουδάκη. Το Νέο Μουσείο, θα λειτουργεί ως πολιτιστικό τοπόσημο, σημείο αναφοράς για το κέντρο της Αθήνας και καταλυτικός παράγοντας για την περαιτέρω αναβάθμιση της περιοχής. Εκτός από τους χώρους των μόνιμων και περιοδικών εκθέσεων, θα προσφέρει έναν ισόγειο χώρο πολλαπλών χρήσεων, πωλητήριο, εστιατόριο, καφέ και χώρους εκδηλώσεων και εκπαίδευσης.

Το Μουσείο στην Κηφισιά , συμπλήρωσε 34 χρόνια λειτουργίας και φιλοξενεί στους δύο πλήρως ανακαινισμένους ορόφους της μόμινης έκθεσης συνολικής έκτασης 1.000 τμ, εκθέματα από τις Συλλογές του που ξεπερνούν τα 37.000 αντικείμενα και αρχειακό υλικό, εκ των οποίων το 90 % έχει τεκμηριωθεί και ψηφιοποιηθεί.

Μπες στα ψηφιακά εργαλεία του Μουσείου κάνοντας κλικ στην  κατηγορία ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ και επίλεξε να περιηγηθείς εικονικά στο Μουσείο μέσα από το virtual tour, να ακούσεις γνωστές και άγνωστες ιστορίες επικοινωνίας από τον ηθοποιό Πυγμαλίωνα Δαδακαρίδη στην ψηφιακή ξενάγηση, να γνωρίσεις τις Φρυκτωρίες και τον Υδραυλικό Τηλέγραφο της αρχαιότητας, τους σπουδαίους εφευρέτες του ηλεκτρισμού και των τηλεπικοινωνιών, τις τηλεφωνήτριες, τα τηλεφωνικά κέντρα, τις δορυφορικές και ασύρματες επικοινωνίες καθώς ένα από τα πρώτα στούντιο τηλεόρασης δεκαετίας '60 στην ψηφιακή έκθεση του Μουσείου!

Μέχρι να ολοκληρωθεί η μεταφορά μας στο Νέο Μουσείο στην οδό Πατησίων 85, σας περιμένουμε στη Νέα Κηφισιά, Δευτέρα έως Παρασκευή 10.00-17.00.

Δείτε εδώ την επίσημη ανακοίνωση για τη δημιουργία του Νέου Μουσείου.


Πίσω στα Νέα
Play Video
Μετάβαση στο περιεχόμενο