Κοινωνία

Η σειρά Κοινωνία περιέχει τις περισσότερες φωτογραφίες από κάθε άλλη κατηγορία της συλλογής (4.839 τεκμήρια) και έχει διαιρεθεί σε έξι υποσειρές (Αστυνομικό ρεπορτάζ, Δικαιοσύνη, Φύλο, Περιβάλλον, Εκκλησία, Ποικίλα). Όπως μπορεί να γίνει εύκολα αντιληπτό, η σειρά Κοινωνία αποτελεί μία διευρυμένη κατηγορία που μπορεί να συμπεριλάβει πολύ ανόμοια θέματα όπως ανθρωποκτονίες, πυρκαγιές, φεμινιστικά συνέδρια, εκλογές ιεραρχών και νικητές λαχείων. Ουσιαστικά μπορούμε να μιλήσουμε για μία υπολειμματική κατηγορία-«ομπρέλα» που περιλαμβάνει οτιδήποτε δεν μπορεί να ενταχθεί στις υπόλοιπες κατηγορίες. Ωστόσο, ακολουθώντας πάντα τη λογική της δημοσιογραφικής ύλης διαπιστώνουμε ότι ή ίδια γενική και αφηρημένη έννοια της κοινωνίας παρουσιάζεται στον Τύπο της εποχής τόσο κατακερματισμένη και πολύπλευρη όσο και οι φωτογραφίες που περιέχονται σε αυτήν την κατηγορία. Εξάλλου η πολυπληθέστερη υποκατηγορία είναι αυτή του Αστυνομικού ρεπορτάζ με 3.564 φωτογραφίες, ενώ αυτή της Δικαιοσύνης έπεται με 414 τεκμήρια. Επομένως η συντριπτική πλειονότητα αυτής της σειράς αποτελείται από φωτογραφίες που σχετίζονται με τον κόσμο (και τον υπόκοσμο) του εγκλήματος, ένα από τα πιο δημοφιλή είδη του φωτορεπορτάζ διαχρονικά.

Τα χρονολογικά όρια της σειράς εκτείνονται μεταξύ των ετών 1953-1988. Ωστόσο, οι περισσότερες φωτογραφίες ανήκουν στη δεκαετία του 1970 και κυρίως του 1980.

Gallery

Δείτε φωτογραφίες από το αρχείο μας.

Play Video
 

3/1/1974. Τροχαίο ατύχημα στην Υλίκη Θήβας. Αυτοκίνητο μάρκας Φορντ "Κάπρι", το οποίο απανθρακώθηκε μετά από τη σφοδρή σύγκρουση (φωτ. Ντίμης Αργυρόπουλος).

10/3/1978. Πυρκαγιά σε καταστήματα στην Αθήνα. πυκνός καπνός σε καταστήματα που καίγονται (πιθανόν από εμπρησμό) γύρω από τον κινηματογράφο "Τριανόν", σε στοά που περικλείεται από τις οδούς Πατησίων, Κοδριγκτώνος και Χάμιλτον (φωτ. Αφοί Φλώρου, Φωτορεπορτάζ Αθηναϊκού Τύπου).

25/6/1981. Γυναίκες συγκεντρωμένες στα προπύλαια του πανεπιστημίου. Κρατούν πανό με συνθήματα για τα χυδαία πειράγματα στους δρόμους, τους βιασμούς και την πατριαρχική τρομοκρατία (φωτ. Αφοί Φλώρου, Φωτορεπορτάζ Αθηναϊκού Τύπου).

31/10/1981. Στάση στις φυλακές ανηλίκων Κορυδαλλού (φωτ. Ντίμης Αργυρόπουλος).

15/09/1982. Έγκλειστη γυναίκα σε τρώγλη στην Αθήνα. Η Ευγενία Μπαζίγου που εντοπίστηκε να είναι έγκλειστη για πάνω από δέκα χρόνια σε υπόγειο διαμέρισμα-τρώγλη στο Μεταξουργείο (φωτ. Γρηγόρης Ξανθός, Φωτοειδησεογραφικόν Πρακτορείον Μεγέθυνση).

20/9/1982. Σεμινάριο για την ισότητα των γυναικών στην Αθήνα. οι παριστάμενες στο Εμπορικό Επιμελητήριο όπου πραγματοποιείται σεμινάριο για το Νέο Πρόγραμμα Δράσης της ΕΟΚ για την προώθηση ισότητας ευκαιριών για τις γυναίκες, που διοργανώνει το ελληνικό γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (φωτ. Αφοί Φλώρου, Φωτορεπορτάζ Αθηναϊκού Τύπου).

03/03/1983. Αστυνομικοί και πολίτες συγκεντρωμένοι στο χώρο όπου θα γινόταν η αναπαράσταση των εγκλημάτων του Βασίλη Τάκου, η υπόθεση του οποίου είχε συγκλονίσει την κοινή γνώμη όταν έγινε γνωστό ότι είχε σκοτώσει και θάψει τα παιδιά του στην αυλή του σπιτιού του (φωτ. Γρηγόρης Ξανθός, Φωτοειδησεογραφικόν Πρακτορείον Μεγέθυνση).

21/7/1983. Ένα τρένο διερχόμενο μέσα από τις φλόγες στη Μαλακάσα. Χιλιάδες στρέμματα με πεύκα έγιναν στάχτη στο Πολυδένδρι Αττικής ενώ οι φλόγες συνέχισαν να απλώνονται τη νύχτα καταστρέφοντας όλο και μεγαλύτερες εκτάσεις (φωτ. Αφοί Φλώρου, Φωτορεπορτάζ Αθηναϊκού Τύπου).

20/10/1984. Σύλληψη του Γιάννη Γκιωνάκη. Ο ηθοποιός κατηγορείτο για απόπειρα ανθρωποκτονίας της φίλης του Αφροδίτης Κοζανίτα. (φωτ. Αφοί Φλώρου-Νικόλαος Λεων. Φλώρος)

17/01/1985. Πτώση αυτοκινήτου στον Κηφισό. (φωτ. Αφοί Φλώρου-Νικόλαος Λεων. Φλώρος)

17/01/1985. Μποτιλιάρισμα στο κέντρο της Αθήνας εξαιτίας της θεομηνίας που έπληξε την πρωτεύουσα. (φωτ. Αφοί Φλώρου-Νικόλαος Λεων. Φλώρος)

17/01/1985. Συνεδρίαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου. (φωτ. Αφοί Φλώρου-Νικόλαος Λεων. Φλώρος)

12/08/1985. Κάτοικοι και δασοπυροσβέστες επιχειρούν να κατασβήσουν πυρκαγιά στα Μέγαρα. (φωτ. Αφοί Φλώρου-Νικόλαος Λεων. Φλώρος)

05/08/1986. Πυρκαγιές στο Πόρτο Ράφτη. (φωτ. Αφοί Φλώρου-Νικόλαος Λεων. Φλώρος)

16/08/1986. Εορτασμός Δεκαπενταύγουστου στην Τήνο. (φωτ. Αφοί Φλώρου-Νικόλαος Λεων. Φλώρος)

20/11/1986. Πυρκαγιά καταστρέφει 17 μαγαζιά-παράγκες στην πλατεία Αβησσυνίας στο Μοναστηράκι. (φωτ. Αφοί Φλώρου-Νικόλαος Λεων. Φλώρος)

19/03/1987. Συνέντευξη της επιτροπής Ιεραρχών εξουσιοδοτημένης για τις διαπραγματεύσεις με την Πολιτεία για το νομοσχέδιο για την εκκλησιαστική περιουσία. Διακρίνονται ο Μητροπολίτης Δημητριάδος Χριστόδουλος, ο Μητροπολίτης Θηβών Ιερώνυμος κι ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος. (φωτ. Αφοί Φλώρου-Νικόλαος Λεων. Φλώρος)

26/03/1987. Πορεία κληρικών και πολιτών ενάντια στον νόμο Τρίτση για την εκκλησιαστική περιουσία. (φωτ. Αφοί Φλώρου-Νικόλαος Λεων. Φλώρος)

23/10/1987. Ο Βαγγέλης Ρωχάμης μεταφέρεται από αστυνομικούς για να δικαστεί. Είχε πραγματοποιήσει πάνω από δέκα αποδράσεις. (φωτ. Αφοί Φλώρου-Νικόλαος Λεων. Φλώρος)

04/11/1987. Προσκύνημα στην εικόνα της Παναγίας "Άξιον Εστί". (φωτ. Αφοί Φλώρου-Νικόλαος Λεων. Φλώρος)

1961. Στιγμιότυπο από τη δίκη της Αμερικανίδας Νίτα Μπέικερ, τον Σεπτέμβριο του 1961, η οποία δολοφόνησε τα τρία της παιδιά στο σπίτι της στο Καλαμάκι. (φωτ. Αφοί Φλώρου-Νικόλαος Λεων. Φλώρος)

1973. Ναυάγιο του πλοίου Bilbao σε ακτή της Χαλκίδας. (φωτ. Αφοί Φλώρου-Νικόλαος Λεων. Φλώρος)

Ιούλιος 1965. Ο συζυγοκτόνος Παναγιώτης Πισπιρίγκος κατά την φυλάκιση του στο κρατητήριο της αστυνομικής Διεύθυνσης Πατρών. (φωτ. Αφοί Φλώρου-Νικόλαος Λεων. Φλώρος)

1966. Μεταφορά ναυαγού από τη βύθιση του πλοίου "Ηράκλειον" στην περιοχή της Φαλκονέρας. (φωτ. Αφοί Φλώρου-Νικόλαος Λεων. Φλώρος)

1966. Επιχείρηση διάσωσης από πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού μετά τη βύθιση του "Ηράκλειον" στην περιοχή της Φαλκονέρας. (φωτ. Αφοί Φλώρου-Νικόλαος Λεων. Φλώρος)

1966. Ο Βασιλιάς Κωνσταντίνος με τη σύζυγό του Άννα Μαρία επισκέπτονται ναυαγό του ναυτικού δυστυχήματος του πλοίου "Ηράκλειον" στην περιοχή της νησίδας Φαλκονέρα. (φωτ. Αφοί Φλώρου-Νικόλαος Λεων. Φλώρος)

1958. Κατηγορούμενος για υπόθεση μητροκτονίας στο Νέο Φάληρο κατά την παραμονή του στο κρατητήριο. (φωτ. Αφοί Φλώρου-Νικόλαος Λεων. Φλώρος)

Μετάβαση στο περιεχόμενο