//
//
//
Από την καραντίνα του 1918 στο lock down του 2020
Από την καραντίνα του 1918 στο lock down του 2020 - Header photo

Από την καραντίνα του 1918 στο lock down του 2020

Όταν βρίσκεσαι σε καραντίνα

Mε αυτό το slogan η πολύ ωραία διαφήμιση της τηλεφωνικής εταιρίας Bell που τον τελευταίο καιρό, με αφορμή την πανδημία covid-19, κάνει το γύρo του διαδικτύου, απεικονίζει μία οικογένεια που βρίσκεται σε καραντίνα, αλλά όχι σε απομόνωση γιατί ακριβώς διαθέτει τηλεφωνική συσκευή. Το τηλέφωνο βοηθάει την επικοινωνία με τα αγαπημένα μας πρόσωπα, δίνει χαρά και παρηγοριά στον άρρωστο και φέρνει κοντά τους φίλους όσο μακριά κι αν βρίσκονται. Γιατί η τηλεφωνική υπηρεσία είναι παγκόσμια.

Στις αρχές του 20ου αιώνα οι μεταδοτικές ασθένειες ήταν τόσες πολλές (διφθερίτιδα, ευλογιά, μηνιγγίτιδα) που οι τοπικές αρχές επέβαλλαν συχνά το μέτρο της καραντίνας. «Υπήρχε, όμως, μια τεχνολογία που υποσχόταν να βοηθήσει τη ζωή να συνεχίσει: το τηλέφωνο.»

Η χειροκίνητη τηλεφωνία καταρρέει και η νέα τεχνολογία επισπεύδεται

Στην πραγματικότητα, κατά την ισπανική γρίπη του 1918, τα ποσοστά θνησιμότητας ήταν τόσο υψηλά που το τηλεφωνικό δίκτυο κατέρρευσε. Το αυτοματοποιημένο σύστημα του Strowger δεν είχε διαδοθεί αρκετά κι οι τηλεφωνικές υπηρεσίες βασίζονταν ακόμη στις τηλεφωνήτριες που λόγω της φύσης της εργασίας τους ήταν ιδιαίτερα ευάλωτες στις μεταδοτικές ασθένειες. Υπολογίζεται ότι σχεδόν τον 1/3 των εργαζομένων στα τηλεφωνικά κέντρα των Η.Π.Α. αρρώστησαν.

Ωστόσο η ζωή συνεχίστηκε, ακόμη και μέσω του τηλεφώνου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ένας τηλεφωνικός γάμος που έγινε το 1918 μεταξύ ενός άρρωστου στρατιώτη και της αγαπημένη του! Παρά το social distancing της εποχής, το τηλέφωνο είχε ενώσει τους δύο εις σάρκα μίαν.

Περισσότερα ΜΤ Stories

Ιστορία μιας φράσης

Οπτική Ίνα / Μια αναπάντεχη ιστορία!

Τα χριστουγεννιάτικα τηλεγραφήματα του ΟΤΕ

Τα video games και η ιστορία τους

Οι τηλεπικοινωνίες στη λογοτεχνία (Μέρος I)

Οι Τηλεπικοινωνίες στη Λογοτεχνία (Μέρος ΙΙ)

Οι επικοινωνίες στην επανάσταση του 1821

Οι γυναίκες στις τηλεπικοινωνίες έχουν δύναμη

Play Video
Μετάβαση στο περιεχόμενο