Η λήψη και μετάδοση πληροφοριών είναι ζωτικής σημασίας στο πεδίο της μάχης. Η στρατιωτική ιστορία είναι γεμάτη από πολέμους που κρίθηκαν από την ικανότητα για σωστή ή λάθος μεταφορά μηνυμάτων. Γνωρίζουμε π.χ. ότι η αποκρυπτογράφηση της μηχανής Enigma, που χρησιμοποιούσαν οι Ναζί στις διαβιβάσεις, συνέβαλε αποφασιστικά στη νίκη των συμμάχων στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Το μεγάλο, όμως, πλεονέκτημα των τηλεπικοινωνιών είναι και η μεγάλη αδυναμία τους: οι διαβιβάσεις σου επιτρέπουν να κινήσεις τον στρατό, αλλά επιτρέπουν και στον εχθρό να υποκλέψει τις πληροφορίες και να τις χρησιμοποιήσει εναντίον σου.
Μάιος 1821
Σε κρίσιμο σημείο της μάχης οι Οθωμανοί χρησιμοποίησαν ειδικά σήματα καπνού για να μεταδώσουν το σήμα της υποχώρησης. Ο Κολοκοτρώνης το αντιλήφθηκε και εξαπέλυσε μια επιτυχημένη αντεπίθεση στα σημεία της υποχώρησης. Η μάχη του Βαλτετσίου θεωρείται σημαντική γιατί ήταν η πρώτη φορά που οι Έλληνες επαναστάτες έδωσαν οργανωμένη μάχη εναντίον των Τούρκων. Σύμφωνα με τον Κανέλλο Δεληγιάννη, «αυτή η ένδοξος νίκη ήταν η κρίσις της Ελληνικής Επαναστάσεως και εις αυτήν χρεωστείται η ανεξαρτησία της πατρίδος καθ’ ότι ενεθάρρυνε και εμψύχωσε τους Έλληνας».
Όλα τα παραδοσιακά μέσα που είχαν στη διάθεσή τους οι Έλληνες στην προ ηλεκτρική εποχή χρησιμοποιήθηκαν για τη μεταφορά μηνυμάτων. Από τις μισογκρεμισμένες βυζαντινές βίγλες και τα μπαϊράκια (σημαίες) έως την χρήση του καπνού και το κλέφτικο σφύριγμα. Στα απομνημονεύματα του ο Μακρυγιάννης αναφέρεται και σε περιστατικό υποκλοπής μηνύματος από τουρκικό στρατόπεδο που χρησιμοποιούσε ταχυδρομικά περιστέρια. Αυτές οι ενδείξεις επικοινωνίας έχουν αποτυπωθεί και στα κλέφτικα τραγούδια.
«Για σύρε ρε βλαχόπουλο στη βίγλα να βιγλίσεις / αν είν’ πενήντα κ’ εκατό, χύσου μακέλλεψέ τους, / κ’ αν είναι περισσότεροι, γύρισε μίλησέ μας»
«Για να σιουρίξω κλέφτικα λημέρι σε λημέρι / να μάσω τα μπουλούκια μου, που τα ‘χω σκορπισμένα»
Η ανάγκη για ένα οργανωμένο σύστημα τηλεπικοινωνιών έγινε πολύ σύντομα αντιληπτή στους Έλληνες επαναστάτες. Όταν συστάθηκε η 1η Επαναστατική Κυβέρνηση 17 Μαΐου 1822 ζητήθηκε από αυτήν η έγκρισή της για την επίσημη σύσταση οπτικού τηλέγραφου. Ήταν μία σύγχρονη, τεχνολογική καινοτομία, ο οπτικός τηλέγραφος του Chappe που είχε χρησιμοποιηθεί λίγα χρόνια πριν στους Ναπολεόντειους πολέμους. Εξ αρχής οι Έλληνες είχαν στραμμένα τα μάτια τους στην προηγμένη τεχνολογικά Ευρώπη, ακόμη και για το θέμα των τηλεπικοινωνιών που τότε, στις αρχές του 19ου αιώνα, είχε αρχίσει να εμφανίζεται ως νέος παράγοντας για την επικράτηση στις πολεμικές συρράξεις.