Το 1938 εγκαινιάσθηκε για πρώτη φορά από τα Τ.Τ.Τ (Ταχυδρομεία-Τηλεγραφία-Τηλεφωνία) η εκτύπωση και η επίδοση στους παραλήπτες πολυτελών τηλεγραφημάτων.
Είναι η εποχή όπου το τηλεγράφημα, ως το κυρίαρχο μέσο επικοινωνίας, μετατρέπεται και σε αισθητικό αντικείμενο.
Αρκετά χρόνια αργότερα, το 1957, ο ΟΤΕ προκηρύσσει πανελλήνιο καλλιτεχνικό διαγωνισμό για την εκπόνηση «μακεττών προς εικονογράφησιν των έντυπων πολυτελών ευχετήριων τηλεγραφημάτων». Στον διαγωνισμό, όπως μας ενημερώνει ο Τύπος της εποχής, συμμετείχαν πολλοί καλλιτέχνες. Τελικά τα πολυτελή τηλεγραφήματα με ευχές για τα Χριστούγεννα κυκλοφόρησαν το 1960. Επιδίδονταν στον παραλήπτη με μικρή χρηματική επιβάρυνση (3 Δρχ.) του αποστολέα.
Ο διαγωνισμός επαναλήφθηκε το 1969, ενώ καθορίστηκαν και χρηματικά βραβεία ύψους 6.000 και 3.000 Δρχ. Το πρώτο βραβείο δόθηκε στην Σοφία Τοκμακίδου για την παράσταση μιας παραλλαγής του χριστουγεννιάτικου δέντρου και το δεύτερο βραβείο στη Νικολέττα Κουτσοχέρα για την παράσταση ενός άστρου.
Στην τρίτη προσπάθεια έκδοσης πολυτελών τηλεγραφημάτων, το 1975, δεν έγινε διαγωνισμός, αλλά προτιμήθηκαν γνωστοί πίνακες, όπως η «ΚΑΛΟΜΑΝΑ» του Νικολάου Γύζη ή ο «ΘΡΗΝΟΣ» του Κωστή Παρθένη. Για τα χριστουγεννιάτικα τηλεγραφήματα επιλέχθηκε η παράσταση το «Χριστουγεννιάτικο δέντρο» του Σπύρου Βικάτου.
Τα χριστουγεννιάτικα τηλεγραφήματα, όπως και πολλά άλλα, φυλάσσονται στη πλούσια συλλογή, 8.000 τηλεγραφημάτων, του Μουσείου Τηλεπικοινωνιών ομίλου ΟΤΕ.