//
//
//
Ιστορία μιας φράσης
Η ιστορία μίας φράσης

Ιστορία μιας φράσης

Όταν οι φράσεις ντύνουν τις εφευρέσεις

Η ιστορία της επιστήμης και της τεχνολογίας είναι στιγματισμένη από φράσεις που ειπώθηκαν (ή δεν ειπώθηκαν ποτέ) και έχουν αποκτήσει παραδειγματική σημασία ταξιδεύοντας μέσα στους αιώνες με καθολική αναγνώριση. Από το «Εύρηκα, Εύρηκα» του Αρχιμήδη, το «Κι όμως γυρίζει» του Γαλιλαίου έως το «Γουάτσον, έλα εδώ, σε χρειάζομαι!» του Γκράχαμ Μπελ, οι μεγάλες εφευρέσεις και ανακαλύψεις συνδέθηκαν με ιστορικές εκφράσεις, αποφθέγματα ή και ανέκδοτα (διάσημο το μήλο του Νεύτωνα). Δεν θα μπορούσε να μην συμβαίνει το ίδιο και με την τηλεγραφία.

Το πρώτο τηλεγράφημα

Στις 24 Μαΐου 1844, ο Σάμιουελ Μορς, καθόταν μπροστά σε ένα πλήθος από Αμερικανούς γερουσιαστές, στην αίθουσα του Καπιτωλίου στην Ουάσινγκτον, έτοιμος να στείλει το πρώτο επίσημο μήνυμα στον συνεργάτη του στη Βαλτιμόρη, εγκαινιάζοντας την πρώτη στον κόσμο τηλεγραφική γραμμή απόστασης 64 χιλιομέτρων. Ήταν μια στιγμή μεγάλης αγωνίας, καθώς θα δοκιμαζόταν επίσημα η εφεύρεση στην οποία είχε αφιερώσει τα τελευταία 12 χρόνια της ζωής του. Το τηλεγράφημα που έστειλε ήταν το «What hath God wrought» (Τι έκανε ο Θεός!), φράση της Αγίας Γραφής, από το κεφάλαιο Αριθμοί, στιχ. 23,23. Ολόκληρο το απόσπασμα είναι: «ου γαρ εστιν οιωνισμός εν Ιακώβ, ουδὲ μαντεία εν Ισραήλ· κατὰ καιρὸν ρηθήσεται Ιακὼβ καὶ τω Ισραήλ, τι επιτελέσει ο Θεός».

Το μήνυμα αυτό δεν επιλέχτηκε από τον ίδιο τον Μορς, αλλά από τη νεαρή δεσποινίδα Άννι Έλσγουορθ, που γνώριζε πόσο θρησκευόμενος ήταν ο φίλος της και πόσο πολύ πίστευε ότι η εφεύρεσή του ήταν έργο της Θείας Πρόνοιας.

Στο ίδιο κτίριο από το οποίο στάλθηκε το πρώτο τηλεγράφημα, ο Σάμιουελ Μορς απεικονίστηκε, λίγα χρόνια αργότερα, ανάμεσα σε μεγάλους Αμερικανούς εφευρέτες στην τοιχογραφία του Καπιτωλίου, «Η αποθέωση του Ουάσινγκτον». Αξίζει να σημειωθεί ότι η τοιχογραφία ζωγραφίστηκε από τον Ελληνοαμερικάνο Κωνσταντίνο Μπρουμίδη με καταγωγή από τα Φιλιατρά Μεσσηνίας, το 1865.

Η πρώτη δορυφορική τηλεφωνική συνομιλία

Η ιστορία αυτής της φράσης, όμως, δεν τελειώνει εδώ. Με τον ίδιο τρόπο επέλεξε να ξεκινήσει την πρώτη επίσημη δορυφορική συνομιλία ο πρόεδρος των Η.Π.Α. Τζων Κένεντι, μέσω του δορυφόρου Syncom, στις 23 Αυγούστου 1963. «Τι έκανε ο Θεός!», ρώτησε Αμερικανός πρόεδρος τον Νιγηριανό ομόλογό του στην Αφρική. Η φράση ταξίδεψε 72 χιλιάδες χιλιόμετρα μέσα σε ένα δευτερόλεπτο. «Η εκμηδένιση των αποστάσεων στην ανθρώπινη επικοινωνία» που η εφημερίδα New York Tribune είχε προβλέψει το 1844, είχε γίνει πραγματικότητα.

Περισσότερα ΜΤ Stories

Οπτική Ίνα / Μια αναπάντεχη ιστορία!

Τα χριστουγεννιάτικα τηλεγραφήματα του ΟΤΕ

Τα video games και η ιστορία τους

Από την καραντίνα του 1918 στο lock down του 2020

Οι τηλεπικοινωνίες στη λογοτεχνία (Μέρος I)

Οι Τηλεπικοινωνίες στη Λογοτεχνία (Μέρος ΙΙ)

Οι επικοινωνίες στην επανάσταση του 1821

Οι γυναίκες στις τηλεπικοινωνίες έχουν δύναμη

Play Video
Μετάβαση στο περιεχόμενο