Η συλλογή τηλεγραφημάτων του Μουσείου Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ αποτελείται από 8.000 τεκμήρια που καλύπτουν χρονικά την περίοδο 1859-1992. Το χρονικό εύρος της συλλογής την καθιστά ιδανική και προνομιακή πηγή για τη μελέτη της ιστορίας της τηλεγραφίας στην Ελλάδα, αλλά και του ιδιωτικού και οικονομικού βίου. Ένα είδος επικοινωνίας που πλέον έχει εξαφανισθεί, το τηλεγράφημα, αποσπασματικό και αφαιρετικό από τη φύση του, διασώζει την αμεσότητα και την ένταση της στιγμής, αλλά και της ιστορικής περιόδου που το παρήγαγε.
Στην περίπτωση που θα μας απασχολήσει έχουμε ένα τηλεγράφημα που προέρχεται από τις αρχές του 20ου αιώνα (1903) και σχετίζεται με τον κόσμο της εργασίας και της θάλασσας. Aναφέρεται στις επιχειρήσεις αλιείας σφουγγαριών. Το τηλεγράφημα αποστέλλεται από την Τρίπολη της Λιβύης προς έναν Υδραίο επιχειρηματία και χρηματοδότη σπογγαλιευτικών. Η σπογγαλιεία ήταν η κύρια πηγή βιοπορισμού των κατοίκων της Ύδρας στις αρχές του 20ου αιώνα. Ειδικά μετά την απαγόρευση της αλιείας σπόγγων από την Οθωμανική αυτοκρατορία, οι σπογγαλιευτικοί στόλοι της Ύδρας βρήκαν την ευκαιρία να δραστηριοποιηθούν στις βόρειες ακτές της Αφρικής και κυρίως στα παράλια της Λιβύης που διέθετε σπόγγους εξαιρετικής ποιότητας. Το τηλεγράφημα μεταφέρει πληροφορίες για την εξέλιξη της σπογγαλιευτικής επιχείρησης:
«Δασκαλάκης Κρητικός ήλθεν. Ζώτος επήρεν τέσσαρας δύτας βιαίως. Ζητούν οδηγίες. Μηχανές άφησεν Βιγκάζη».
Ο παραλήπτης του τηλεγραφήματος ήταν ο Βερβενιώτης, ένας από τους πιο γνωστούς Υδραίους εφοπλιστές σπογγαλιευτικών. Σε άρθρο της εφημερίδας «Εμπρός» του έτους 1908, ο Βερβενιώτης χαρακτηρίζεται ως «οξύτατος, φοβερός και δυσμάχητος εις την συνηγορίαν και εις την επίθεσιν». Οι εφοπλιστές κατηγορούνταν ότι επέβαλλαν δυσβάστακτο δανεισμό στους πλοιάρχους με επιτόκιο που έφθανε το ποσοστό 30%. Γενικά ήταν ένα κερδοφόρο, αλλά επικίνδυνο επάγγελμα με συχνά θανατηφόρα ατυχήματα και άθλιες συνθήκες διαβίωσης. Όπως φαίνεται μέσα από το τηλεγράφημα, αλλά και όπως καταγγέλλονταν από τους δύτες, λειτουργούσε κύκλωμα σωματεμπορίας που είχε ως στόχο την επάνδρωση των πλοιαρίων του σπογγαλιευτικού στόλου της Ύδρας.