//
//
//
Η ιστορία μιας Παγκόσμιας Ημέρας.
Η ιστορία μίας παγκόσμιας ημέρας

Η ιστορία μιας Παγκόσμιας Ημέρας.

Κάθε χρόνο στις 17 Μάϊου γιορτάζουν οι Τηλεπικοινωνίες

Η Παγκόσμια Ημέρα Τηλεπικοινωνιών γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 17 Μαΐου, όπως θεσπίστηκε το 1969 από την Διεθνή Ένωση Τηλεπικοινωνιών. Η ημερομηνία επιλέχτηκε, καθώς συμπίπτει με την επέτειο της ίδρυσης της Διεθνούς Τηλεγραφικής Ένωσης στις 17 Μαΐου 1865, όταν υπογράφηκε η πρώτη Διεθνής Τηλεγραφική Σύμβαση στο Παρίσι από είκοσι χώρες. Σήμερα θυμόμαστε αυτό το γεγονός που ενέπνευσε τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Τηλεπικοινωνιών.

Τον 19ο αιώνα μια εμπορική επιστολή από την Αθήνα στο Λονδίνο έκανε περίπου τρεις εβδομάδες για να φθάσει στον προορισμό της. Με τον ερχομό της τηλεγραφίας και την πόντιση των πρώτων υποβρύχιων καλωδίων που ένωναν τον Πειραιά με την Ερμούπολη της Σύρου, το 1859 η πληροφορία για τον ίδιο προορισμό έφθανε μέσα σε λίγες ώρες. Από την εξάπλωση των τηλεπικοινωνιών δεν επηρεάστηκαν μόνο το εμπόριο, η ασφάλεια των μεταφορών, η ενημέρωση κι η καθημερινότητα των πολιτών, αλλά κι οι σχέσεις μεταξύ των κρατών. Από τα πρώτα βήματα του τηλέγραφου έγινε φανερό ότι οι τηλεπικοινωνίες απαιτούσαν διεθνή συνεργασία.

Τηλεπικοινωνίες, διεθνής συνεργασία & μια νέα Παγκόσμια Ημέρα

Στις 17 Μαΐου 1865, αντιπρόσωποι είκοσι Ευρωπαϊκών χωρών, ανάμεσα στις οποίες κι η Ελλάδα, συγκεντρώθηκαν στο Παρίσι και υπέγραψαν τη σύμβαση της Διεθνούς Τηλεγραφικής Ένωσης. Επρόκειτο για την πρώτη διεθνή συμφωνία που αφορούσε το σύνολο της Ευρώπης από το 1815, το συνέδριο της Βιέννης.

Οι τηλεπικοινωνίες προήγαγαν την ειρήνη και τη συνεργασία μεταξύ των λαών. Όπως τόνισε ο Γάλλος υπουργός των Εξωτερικών, M.Drouyn de Lhuys, με υπέρμετρη αισιοδοξία: «Εμείς συναντηθήκαμε εδώ ως πραγματική ειρηνευτική συνδιάσκεψη». Αν και είναι αλήθεια ότι ο πόλεμος συχνά προκαλείται από απλή παρανόηση, δεν είναι γεγονός ότι η εξάλειψη αυτής της αιτίας καθιστά ευκολότερο για τα έθνη να ανταλλάσσουν ιδέες; Ειδικά όταν διαθέτουν αυτό το υπέροχο μέσο επικοινωνίας, αυτό το ηλεκτρικό καλώδιο που μεταφέρει σκέψεις με ταχύτητα αστραπής, παρέχοντας ένα γρήγορο και αδιάρρηκτο δεσμό για τα διάσπαρτα μέλη της ανθρώπινης φυλής;».

Έναν αιώνα αργότερα, στην καρδιά του Ψυχρού Πολέμου, στις 17 Μαΐου 1969, ο γενικός γραμματέας της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών θα τονίσει ότι τα μέσα κι οι τεχνολογίες άλλαξαν, ωστόσο ο στόχος των τηλεπικοινωνιών παραμένει ίδιος, η συνεργασία μεταξύ των χωρών: «Στην ατομική και διαστημική εποχή που ζούμε, με τις τεράστιες τεχνικές δυνατότητες και την πιεστική ανάγκη για συνεργασία που αυτές δημιουργούν, φάνηκε σε μας επίκαιρο να εγκαινιάσουμε την Παγκόσμια Ημέρα Τηλεπικοινωνιών».

Περισσότερα ΜΤ Stories

Ιστορία μιας φράσης

Οπτική Ίνα / Μια αναπάντεχη ιστορία!

Τα χριστουγεννιάτικα τηλεγραφήματα του ΟΤΕ

Τα video games και η ιστορία τους

Από την καραντίνα του 1918 στο lock down του 2020

Οι τηλεπικοινωνίες στη λογοτεχνία (Μέρος I)

Οι Τηλεπικοινωνίες στη Λογοτεχνία (Μέρος ΙΙ)

Οι επικοινωνίες στην επανάσταση του 1821

Play Video
Μετάβαση στο περιεχόμενο